Oude Tol / Spuipark in Oud-Beijerland krijgt aanlegsteiger voor veerpont.

0
643

oud-beijerland-oude-tolOUD – BEIJERLAND – Een goed recreatief aanbod aan de oost én de westkant van Oud-Beijerland is een belangrijk speerpunt van het college. De oostkant van Oud-Beijerland is inmiddels goed ontwikkeld met het druk bezochte bezoekerscentrum Klein Profijt. Daarom ligt de focus nu op de recreatieve ontwikkeling van de westkant van Oud-Beijerland, namelijk de Oude Tol en het Spuipark. Stap één in deze ontwikkeling is het gebied aan te laten sluiten op de veerverbinding Rhoon – Oud-Beijerland – Spijkenisse. De Oude Tol en het Spuipark sluiten op deze manier ook goed aan op het nieuwe recreatiegebied De Uitwaayer in Spijkenisse.

Verbinding tussen recreatieve gebieden
Op dit moment is het nog niet mogelijk om de Oude Tol via het veer te bereiken en het Spuipark verder te verkennen. Daar komt voor het recreatieseizoen van 2015 verandering in met een stopplaats bij de Oude Tol. Met de stopplaats realiseert de gemeente niet alleen een aantrekkelijker locatie die over water en het land te bereiken is, ook legt de nieuwe halte een verbinding met het pas aangelegde recreatiegebied de Uitwaayer in Spijkenisse. Recreanten kunnen hierdoor gemakkelijk van het ene naar het andere gebied gaan en gebruik maken van elkaars faciliteiten.

Verplaatsing van halte Klein Profijt
Om de stopplaats en de steiger bij de Oude Tol mogelijk te maken, heeft de gemeente er, mede in het kader van de bezuinigingen, voor gekozen om de halte Klein Profijt te verplaatsen en geen nieuwe steiger aan te leggen (met bijbehorende beheerskosten). Uit de evaluatie van de stopplaats Klein Profijt blijkt namelijk dat slechts 1% van het totaal aantal passagiers van het Rhoons veer gebruik maakt van deze halte. Dit zijn 400 van de ruim 20.000 jaarlijkse bezoekers aan Klein Profijt. Het overgrote merendeel van de bezoekers komt lopend, met de auto of de fiets naar het bezoekerscentrum

De jaarlijkse kosten van de steiger bij Klein Profijt wegen niet op tegen het geringe gebruikersaantal. De gemeente ziet daarom meer kansen in het verplaatsen van de steiger naar de Oude Tol. Hier verwacht zij meer gebruikers van de stopplaats, omdat deze direct aansluit bij het recreatiegebied de Uitwaayer. De stopplaats Klein Profijt wordt per 1 maart 2015 opgeheven. Dan start de nieuwe dienstregeling van het Rhoons veer.

Besparing en optimalisatie
Met de verplaatsing van de steiger realiseert de gemeente een aanzienlijke besparing, omdat de aanschaf van een nieuwe steiger overbodig is. Daarnaast wordt de dienstregeling van het veer geoptimaliseerd door het opheffen van een weinig gebruikte stop.

Vindbaarheid Klein Profijt vanuit het centrum verbeteren
Het merendeel van de bezoekers dat over het water zijn weg vindt naar Oud-Beijerland, komt aan via de steiger in het centrum. Bezoekerscentrum Klein Profijt ligt op slechts twee kilometer afstand van deze steiger. Dit is op dit moment onvoldoende duidelijk voor bezoekers, omdat er geen goede verwijzing naar het bezoekerscentrum is. Gemeente Oud-Beijerland ziet op deze locatie dan ook kansen om meer bezoekers van het dorp hiervandaan naar Klein Profijt te leiden. De afstand van twee kilometer is voor fietsers en wandelaars immers goed te overbruggen. De gemeente kijkt daarom samen met de vereniging Hoekschewaards Landschap hoe de bebording en de bewegwijzering van de centrum-stopplaats naar het bezoekerscentrum verbeterd kunnen worden.

Halte Oude Tol
Het streven is om de nieuwe stopplaats bij de Oude Tol per 1 maart 2015 gereed te hebben. De stopplaats wordt in de dienstregeling van 2015 opgenomen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.