Eerder bladverlies bomen geen reden voor zorgen  

763

Essen 'Evides' 2012HOEKSCHE WAARD – De afgelopen weken kwamen er bij de regionale Bomenwerkgoep Fraxinus Excelsior een tiental telefoontjes binnen van verontruste mensen, die bang waren dat hun bomen ziek waren. Een aantal boomsoorten begint inmiddels al aardig te verkleuren en aangezien dit zeker een week of drie eerder gebeurd dan gebruikelijk is in het najaar roept het duidelijk nogal wat vragen op.

In de meeste gevallen van ‘de bellers’ die vragen hadden over bomen in de eigen tuin of naaste omgeving betrof het linden en wilgen. Met ziekte heeft de vroege verkleuring van de bladeren echter niets te maken. Inmiddels zijn ‘we’ alweer bijna vergeten dat we een extreem vroeg voorjaar hadden dit jaar. Als gevolg daarvan kwamen sommige bomen en struiken soms wel drie tot vier weken eerder in blad. Het is daarom niet vreemd dat ze, zeer waarschijnlijk mede onder invloed van de veel te koude en natte maand augustus, nu ook wat eerder dan normaal de herfstkleuren krijgen. De verkleuring van de bladeren/kroon gebeurd verder ook in een normaal tempo en ook dat is een indicatie dat er verder niets bijzonders aan de hand is. Linden horen bij de boomsoorten die in het voorjaar als één van de eersten in blad komen. Het is in de herfst dan ook een boomsoort die weer als één van de eersten begint te verkleuren.

Mineermot massaal aanwezig

Onder de mensen die ‘Fraxinus Excelsior’ belden over snel ‘verkleurende’ bomen waren ook enkele eigenaren van paardenkastanjes. In dit geval ging het echter niet om bomen die wat eerder gingen verkleuren onder invloed van de relatieve koude in augustus, maar bleek aantasting door de inmiddels bekende mineermot de oorzaak. Deze beestjes lijken dit jaar op sommige plekken massaal aanwezig te zijn. De aantasting was bij enkele bomen zo extreem dat de balderen in augustus al grotendeels vol zaten met bruine vlekken. Enkele bomen leken hierdoor al helemaal bruin te zijn van een afstand gezien. Hoewel deze mineermot niet direct schadelijk is voor de boom, zal hij er na een jaarlijks terugkerende aantasting wel in vitaliteit op achteruit gaan. Deskundigen raden o.a. aan om alle gevallen bladeren

liefst snel op te ruimen, omdat de larven overwinteren in gevallen bladeren. Verder kan de ‘mot’ bestreden worden met zgn. ‘Feromoon vallen’. Gelet op de blijkbaar massaal aanwezige mineermotten in delen van de regio hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ dat er voor het komende jaar meer aan voorlichting gedaan wordt vanuit de regionale overheden.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.