Oude helden (her)ontdekken bij stripwinkel Barabas in ‘s-Gravendeel

639
Dennis Hardenbol van Stripwinkel én uitgeverij Barabas.
Dennis Hardenbol van Stripwinkel én uitgeverij Barabas.

‘s-Gravendeel – De Rode Ridder, Rik Ringers, Guust Flater, en vele andere striphelden uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw; ze staan allemaal in de schappen van Stripwinkel Barabas in ‘s-Gravendeel. De ene keer unieke, zo goed als nieuwe albums met een hoge verzamelwaarde, de andere keer boeken met een ‘vouw of een vlekje’, maar nog prima geschikt voor veel plezierige leesuurtjes.

Albums van striphelden uit (nog niet zo lang) vervlogen tijden, maar ook hele oude stripboeken van bijvoorbeeld ‘Sjors van de Rebellenclub’; het is allemaal te vinden in de ‘s-Gravendeelse stripwinkel. Voor wie strips verzameld of gewoon nog eens op zoek wil gaan naar de ‘helden’ uit zijn of haar jeugd is de winkel van Dennis Hardenbol aan de Strijensedijk nr.3. een waar ‘luilekkerland’. En wie voordelig de kinderen kennis wil laten maken met ‘oude striphelden’, of nog steeds volop ‘actieve’ stripfiguren, zoals Asterix of Michel Vaillant kan b.v. een greep doen in de schappen met albums met ‘vouwtjes en vlekjes’. Dennis is zelf al van jongs af aan een stripliefhebber en als kind was hij dan ook een fanatiek lezer van weekblad Donald Duck. ‘Ik las altijd de Donald Duck bij mijn overgrootmoeder en in plaats van zakgeld te krijgen, mocht ik van mijn ouders op de markt in Dordrecht tweedehands stripboeken kopen.’ Het gezin Hardenbol woonde voorheen in Dordrecht, maar de vrouw van Dennis had eigenlijk altijd al de wens gehad om ooit weer naar haar oude woonplaats terug te keren. Mede omdat hij het steeds drukker kreeg met de klanten die langs kwamen voor bestellingen en aankopen, gedaan via de webwinkel, kwam de leegstaande winkel en het woonhuis er pal naast goed van pas.

Ook uitgeverij

Barabas 17-7-2013 A1Sinds enkele jaren is Dennis ook een eigen uitgeverij begonnen. Onder de naam ‘Uitgeverij Barabas’ heeft hij inmiddels een paar unieke, gelimiteerde stripboeken uitgeven van twee overleden Nederlandse striptekenaars. ‘Het gaat om de strips van Douwe Dabbert, getekend door de in 2010 overleden Piet Wijn en de verhalen van Ambrosius, getekend door Dordtenaar Gideon Brugman, die in 2011 overleed. De verhalen van Douwe Dabbert kon men vroeger, einde jaren zeventig lezen in de Donald Duck en de strip van Ambrosius verscheen in het stripblad Pep, in de jaren 1970 en 1971. Van Douwe Dabbert gaan we alle verhalen uitbrengen als luxe uitgaven, die bijna het zelfde formaat hebben als de originele tekeningen’, vertelt Dennis. Het resultaat mag er inderdaad zijn. Hele fraaie boekwerken met een zwart lederen hardcover omslag en gedrukt op zwaar 200 grams papier. Van de Dordtse striptekenaar Gideon Brugman heeft Dennis de complete erfenis overgenomen van de erfgenamen. Een unieke collectie, die nog veel meer bevat dan alleen de verhalen van Ambrosius, de ietwat zonderlinge professor, die samen met collega ‘griezologen’ paranormale en ander onverklaarbare zaken onderzoekt.

Webwinkel Barabas op internet: www.profbarabas.nl ‘Barabas’ is geopend van woensdag t/m zaterdag, tussen 10.00 – 17.30 uur.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.