Jagers in de Hoeksche Waard tellen reeën

0
1194

MaartenvanderBelt_5484Hoeksche Waard – De jagers van de lokale jagersvereniging WBE Hoeksche Waard hebben op vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart 2015 reeën geteld. Het tellen van de reeën in het gebied is voor de jagers een jaarlijks terugkerende activiteit.

‘Ieder jaar tellen wij de aantallen reeën in onze regio,’ zegt de heer Houwen, secretaris van WBE Hoeksche Waard. ‘Wij voelen ons verbonden met ons areaal. Het tellen van verschillende diersoorten, waaronder reeën, maakt onderdeel uit van onze vaste activiteiten. Het geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van de stand en de conditie van de dieren. Tellen vindt plaats in samenwerking met andere vrijwilligers die zich verbonden voelen met het landschap. Voor deze telling werkten we onder andere samen met vrijwilligers van Staatsbosbeheer.’

De telgegevens worden door de jagers ingevoerd in een centrale database. Met behulp van rekenmethodes bepaalt de Faunabeheereenheid van de provincie de draagkracht van het gebied voor het aantal reeën.

In vergelijking tot vorig jaar is er in de Hoeksche Waard een stijging waargenomen van 33%. Vanaf eind mei, begin juni worden de kalveren geboren. Daarmee komt er per reegeit nog een uitbreiding van 1 a 2 kalveren op de nu vastgestelde groei. Daarnaast is er ook een toename van het aantal Damherten in het gebied geconstateerd.

Te zien is dat zowel de reeën als de damherten in een goede conditie verkeren.

Jagen en natuurbeheer
Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Zij onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, tellen en monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

Over WBE Hoeksche Waard

WBE Hoeksche Waard heeft 240 leden en is actief in de gehele Hoeksche Waard alsmede het Eiland van Dordrecht.

foto: reerr(Maarten van der Belt)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.