Bemoeienis inwoners belangrijk voor toekomst Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

image001

HOEKSCHE WAARD – Anderhalve week na de keuze van het onderzoeksbureau heeft de stuurgroep Bestuurlijke Toekomst Hoeksche Waard unaniem ingestemd met de onderzoeksmethodes. Het nadrukkelijk betrekken van de inwoners bij het proces maakt onderdeel uit van de toverformule.

Amper een paar dagen nadat onderzoeksbureau BMC de opdracht werd gegund, kreeg de stuurgroep al een plan van aanpak op het bureau. Hierin staat in vijf stappen beschreven langs welk pad onderzocht gaat worden welke bestuurlijke toekomst het beste past bij de Hoeksche Waard. In dat proces vindt de stuurgroep het betrekken van de inwoners het allerbelangrijkste. Draagvlak creëren en erachter zien te komen hoe de Hoeksche Waarder zijn toekomst ziet. Waarin moet zijn gemeente goed zijn? Hoe denkt hij over de dienstverlening en de kwaliteit van het bestuur? Maar ook, hoe zien inwoners het liefst dat de gemeente met hen omgaat? Zomaar enkele vragen die het onderzoeksteam kan voorleggen.

De stuurgroep koos voor twee momenten om het oor te luisteren te leggen bij de bevolking. In het voortraject wordt een serie van maximaal vijf groepsinterviews gehouden met vertegenwoordigers van bedrijven, clubs, verenigingen, dorps-, buurt- en wijkorganisaties en instellingen. De uitkomsten van deze gesprekken worden vervolgens betrokken bij het bepalen van de uitgangspunten. Waar staan de gemeenten op dit moment? In een later stadium volgt nog een inwonersenquête onder een representatief aantal inwoners van de vijf gemeenten. De resultaten van beide raadplegingen maken uiteindelijk een zwaarwegend onderdeel uit van de eindconclusie waarover de gemeenteraden in december van dit jaar een besluit nemen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.