Speurtocht naar in de oorlog gekapte ‘Oranjebomen’

157
In 1898 werden op veel plaatsen Koningin Wilhelmina bomen geplant. Die traditie werd voorgezet in 2013 met de Koning Willem Alexander bomen.
In 1898 werden op veel plaatsen Koningin Wilhelmina bomen geplant. Die traditie werd voorgezet in 2013 met de Koning Willem Alexander bomen.
In 1898 werden op veel plaatsen Koningin Wilhelmina bomen geplant.Die traditie werd voorgezet in 2013 met de Koning Willem Alexander bomen.

REGIO – Het planten van zogenaamde ‘Oranjebomen’ heeft in Nederland al een lange traditie. Al voor 1900, in 1898 toen Koningin Wilhelmina de troon besteeg werden er in veel gemeenten ‘Koningin Wilhelmina bomen’ aangeplant. In de meeste gevallen waren dit, heel toepasselijk; Koningslinden.

De Koningin Wilhelmina bomen werden vaak voorzien van een plaquette en/of een fraai smeedijzeren hekwerk. Toen in 1909 (op dat moment) Kroonprinses Juliana werd geboren, werden er opnieuw in veel dorpen en gemeenten herdenkingsbomen geplant. Een aanzienlijk deel van deze Koningin Wilhelmina en Prinses Juliana bomen staat anno 2015 nog steeds overeind, maar er zijn er ook flink wat verdwenen in de loop van de jaren. Soms sneuvelden ze door stormen, of doordat ze ziek werden. Maar er is nog een reden waarom deze ‘Oranjebomen’ in verschillende gemeenten verdwenen zijn. Ze werden namelijk in de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitse bezetter gekapt. Waarom? Het waren herkenbare symbolen die herinnerden aan het koningshuis en dus vond de bezetter (in sommige plaatsen) dat deze ‘Oranjebomen’ moesten verdwijnen. Voorzien van hekwerken en/of plaquettes waren ze natuurlijk ook vaak al vanuit de verte zichtbaar. In dit jaar, waarin we stil staan bij het feit dat er zeventig jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, heeft de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior getracht om te achterhalen of er ook in deze regio Koningin

Wilhelmina of Prinses Juliana bomen zijn omgezaagd op last van de bezetter. Tot dusver is men nog niet veel wijzer geworden. Daarom wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Wie weet of er in een dorp in de Hoeksche Waard een dergelijke Oranjeboom heeft gestaan, die in WWII gekapt is? En het zou uiteraard helemaal mooi zijn als hiervan nog foto’s bewaard zijn gebleven. Informatie en desgewenst een scan van een fotootje kan men doorgeven via het bekende e-mailadres van ‘Fraxinus Excelsior’: [email protected]

Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.