Staatssecretaris Klijnsma: Hoeksche Waard moet fraudebestrijding aanpassen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

imageHoeksche Waard – De Sociale Dienst Hoeksche Waard mag de bestrijding van uitkeringsfraude niet uit laten voeren door commerciële rechercheurs die werken op basis van no cure no pay. Dat schrijft staatssecretaris Klijnsma in antwoord op vragen van de PvdA-Kamerleden John Kerstens en Astrid Oosenbrug.

De Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van een uitzending van De Monitor over de fraudebestrijding door de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard. Omdat gemeenten deze fraudebestrijding niet aan commerciële partijen uit mogen besteden bedachten de gemeenten uit de Hoeksche Waard een truc: ze gaven de rechercheurs de status van onbezoldigd ambtenaar, maar aan hun werkwijze veranderde niets. Zo werken deze medewerkers van het recherchebureau Investiga nog altijd op basis van no cure no pay. Oftewel: Ze krijgen alleen betaald als ze de fraude ook daadwerkelijk kunnen bewijzen. Een ‘perverse prikkel’ volgens Kerstens en Oosenbrug.

Volgens Klijnsma omzeilen de gemeenten uit de Hoeksche Waard op deze manier het ‘verbod van uitbesteding’. Klijnsma:

‘De in de uitzending van De Monitor aan de orde zijnde constructie waarbij medewerkers van een extern privaat bureau de status krijgen van ‘onbetaald ambtenaar’ maar hun werk blijven verrichten op no cure no pay basis, wijs ik dan ook af.’

De staatssecretaris schrijft verder dat zij andere gemeenten die op deze manier werken ook zal verplichten hun werkwijze aan te passen. Om hoeveel gemeenten het gaat weet de staatssecretaris nog niet. Daarover zal zij binnenkort een brief sturen aan de gemeenten.

Van Sietze van Loosdregt – De Monitor NCRV


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.