Groen licht voor nieuwbouwplannen Open Waard in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Impressie Open WaardOUD-BEIJERLANDTijdens de raadsvergadering van dinsdag 7 juli is groen licht gegeven voor de realisatie van de nieuwe Open Waard. SGP/CU, CDA, BINT, GroenLinks, PvdA en VVD stemden voor het plan in de besluitvormende fase van de vergadering.

Voormalig Wethouder Johan van Buuren is blij met deze mijlpaal. “De huidige Open Waard is hard aan vernieuwing toe. De woon- en leefomstandigheden van de bewoners voldoen niet meer aan de huidige eisen. Ook het naastgelegen wijkwinkelcentrum is aan vervanging toe. Samen met HW Wonen en Alerimus hebben we daarom een totaalplan gemaakt waarin beide zijn opgenomen. Met deze plannen wordt de nieuwe Open Waard het kloppende hart van Zoomwijck.”

Een kwalitatieve woonservicezone

De nieuwe Open Waard wordt een plek waar jong en oud, gezond en hulpbehoevend zich thuis voelen, maar ook een plek waar mensen alles op het gebied van zorg vinden en alles wat een wijk doet leven: een supermarkt, een gezondheidscentrum met onder andere huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek, dagwinkels en een gezellig grand café met mogelijkheden tot het creëren van aparte ruimtes. Hiervan kan de hele wijk gebruik maken.

Voorzieningen

Met de woonservicezone blijven de basisvoorzieningen ook in de toekomst voor de wijk behouden en wordt er ingespeeld op de veranderingen op het gebied van zorg en welzijn. Van Buuren: “Onze inwoners vergrijzen. Ook moeten mensen langer thuis blijven wonen, met zorgvoorzieningen in de directe omgeving. Met HW Wonen en Alerimus hebben we de handen ineen geslagen om in te spelen op deze trends. Dat is noodzakelijk om goede huisvesting te kunnen bieden, nu en in de toekomst. Of mensen nu of later zorg nodig hebben: het is er straks in Zoomwijck.” 

Woon- en zorggebouw

Het nieuwbouwplan bestaat uit een woon- en een zorggebouw met in het midden een levendig plein. Op de daken komen gezellige, groene daktuinen. Op het plein is ruimte voor ontmoeting tussen bewoners van de Open Waard en bewoners van de wijk.

Op de begane grond van de gebouwen bevinden zich winkels en maatschappelijke voorzieningen. Eén deel van het woongebouw heeft een hoogteaccent. De nieuwe Open Waard is een opvallende en vooral eigentijdse verschijning, die in Zoomwijck thuis hoort en de wijk verder zal versterken.

Vervolg
Nu de nieuwbouwplannen voor de Open Waard zijn goedgekeurd, kan het college de komende weken de noodzakelijke omgevingsvergunningen verlenen die de bouw mogelijk maken. De sloop van het oude (huidige) zorggebouw en de bouw van het nieuwe zorggebouw starten dan nog niet direct. Eerst krijgen de bewoners van de Open Waard een nieuw, maar tijdelijk onderkomen. HW Wonen en Alerimus starten na het verlenen van de vergunningen met de voorbereidingen voor de bouw van de tijdelijke huisvesting en de sloop.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.