Extreme zomerstorm knakt ook in regio Hoeksche Waard bomen

518

Beuk Mijnsheerenland 26-7-2015 A1HOEKSCHE WAARD – De extreme zomerstorm van afgelopen weekend liet ook de regio Hoeksche Waard niet onberoerd. Naast schuttingen en verkeersborden liepen ook flink wat bomen schade op. Ondermeer op dijken in de omgeving van Strijen, Strijensas en Heinenoord raakten meerdere bomen beschadigd, of waaiden compleet omver.

De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior probeerde meteen afgelopen zondag en maandag ook een beeld te krijgen van hoe het met de oude monumentale bomen gesteld was na de zomerstorm, maar de meesten lijken het noodweer zonder serieuze schade te hebben doorstaan. Bij enkele oude reuzen waren zelfs alleen wat dode takjes uit de kroon gewaaid. Dat er flink wat schade is ontstaan aan bomen is overigens niet vreemd, want inmiddels is duidelijk geworden dat dit de zwaarste zomerstorm was sinds 1901. Er was dan ook terecht gewaarschuwd door het KNMI en door weermannen/vrouwen voor extreem weer. In de regio sneuvelden vooral jongere bomen en bomen van ‘middelbare’ leeftijd. Met name wilgen in de omgeving van Strijen/Strijensas hadden het zwaar te verduren. Hun circa 90 jaar oudere ‘familielid’, de bijna 130 jarige monumentale wilg in Puttershoek had daarentegen slechts minimale schade.

De schade aan bomen is overigens vooral ontstaan door een combinatie van factoren; de extreme wind midden in de zomer (windstoten tot 110 km per uur), het gegeven dat de bomen vol in blad stonden en ook nog regen erbij, waardoor de kroon extra zwaar werd.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.