Procedure huwelijksaangifte ( ondertrouw ) verandert per 1 september

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

gouden-trouwringenREGIO – Als u wilt trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren, was in ondertrouw gaan (huwelijksaangifte doen) altijd de eerste stap die u moest nemen. Hiervoor moest u naar de ambtenaar van de burgerlijke stand in de woonplaats van één van beide partners. Per 1 september 2015 verandert dat laatste. Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt laten registeren, moet u uw huwelijk/partnerschap niet meer aangeven in de gemeente waar u woont, maar waar u trouwt.

Dit betekent dat stellen die willen trouwen vanaf 1 september een schriftelijke ‘melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap’ moeten doen in de gemeente waar het huwelijk/partnerschap wordt voltrokken/geregistreerd. Het persoonlijke contact met de gemeente tijdens het ‘in ondertrouw gaan’, vervalt dus ook.

Trouwt u binnenkort en wilt u nog op de huidige wijze persoonlijk ‘in ondertrouw gaan’? Dan moet dat dus gebeuren vóór 1 september in de gemeente waar u woont.

Na 1 september stuurt u een ‘melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap’ naar de gemeente waar u trouwt of waar u uw partnerschap laat registeren. U hoeft dan op dat gebied niets meer in uw woongemeente te regelen. Denk wel aan het doorgeven van een eventuele aanpassing van het naamgebruik na de huwelijksvoltrekking en eventuele adreswijzigingen. Deze moet u wel zelf doorgeven in de gemeente waar u woont. Deze formulieren staan ook op de website van uw woongemeente.

Het meldingsformulier voor een huwelijk of partnerschap  is op dit moment nog niet beschikbaar maar wordt binnenkort online geplaatst.

Deze verandering is een gevolg van de inwerkingtreding van de ‘Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand’ op 8 oktober 2014. Deze wet is in werking getreden vanwege de vereenvoudiging en de invoering van elektronische dienstverlening bij de burgerlijke stand.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren