Soms moet het toch anders: de Oude Tol In Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
7 Min Read

oud-beijerland-oude-tolOud-Beijerland – Soms zijn besluiten die wij eerder genomen hebben, toch niet zulke goede besluiten. Vaak komt dit omdat de situatie er omheen veranderd is. D66 is een partij die dan best durft te zeggen dat het tóch anders moet. Een goed voorbeeld hiervan is de Oude Tol. In 2014 besloot de gemeenteraad unaniem dat het recreatiegebied de Oude Tol een opknapbeurt nodig heeft. Niet in de laatste plaats omdat zwemmen in het water van het Spui steeds minder veilig leek te worden en er actie nodig was. Als D66 stemden wij in met de plannen, maar hebben wel gewaarschuwd dat een investering van 1,4 miljoen euro wel een risico is: we zitten immers niet bepaald in de zeven vette jaren.

Het tij keerde

Bij de behandeling van de perspectiefnota (een grove schets van de financiële plannen van het college voor 2016) van 2015 bleek dat er van de ambitieuze opknapplannen nog maar weinig terecht gekomen was. Ook onze bedenkingen bij het grote bedrag bleken (helaas) waarheid te worden. Er dreigde inderdaad een groot tekort op de begroting, waardoor het de vraag was of het nu zo verstandig (lees: in het algemeen belang) is om zoveel geld uit te geven aan de Oude Tol. Het college stelde de raad daarom voor om de investering in de Oude Tol niet te gaan doen. Ongeveer tegelijkertijd bleek dat het Spui niet langer aangemerkt kan worden als zwemlocatie: er is een te gevaarlijke stroming en op sommige momenten ook sprake van vervuild zwemwater. De provincie is de baas over het Spui en legde voor de zomer goed en wel kon starten, een zwemverbod op.

Wikken en wegen

Aan ons als gemeenteraad de taak om ja of nee te zeggen op het voorstel van het college. Dat gaat dan om wegen van belangen en meningen. Als inwoner vind ik de Oude Tol belangrijk: ik kom er graag met mijn kind. En er valt veel meer van de Oude Tol te maken, dat ziet iedereen. Misschien wel met een speeltuin, een groter natuurbad of een strandvolleybalplek. Ook mensen in mijn omgeving vinden het belangrijk dat er eens iets gebeurt aan de Oude Tol. Als politicus van D66 sta ik voor leefbaarheid, duurzaamheid en het stimuleren van verbinding tussen mensen en waar kan dat nu beter dan op zo’n fraaie plek? Dat was ook wat wij te horen kregen toen wij vorig jaar de straat op gingen om de inwoners te vragen hoe zij aankijken tegen de Oude Tol. Tot zover een dikke JA! Maar er zijn meer zaken mee te wegen. Als bestuurder moet je altijd kijken naar het algemeen belang. En daar zitten een paar knelpunten. Want het geld dat gereserveerd was, hebben we eigenlijk nodig om rekeningen te betalen. Rekeningen die hoger uitkomen of onverwachtse rekeningen, wie kent het probleem niet? Overigens was dit ook een voorbehoud wat mensen hadden bij de gesprekken over te begroting: ‘ja, er moet iets gebeuren aan de Oude Tol, maar het mag niet ten koste gaan van andere voorzieningen in dit dorp’. En dan nog dat zwemverbod. De provincie heeft gezegd dat het onveilig is. Niet het gehele Spui, maar wel precies ons Oud-Beijerlandse stuk. Dat zijn een paar stevige NEE’s dus…

Wat weegt het zwaarst?

Dan moeten we dus als raadsleden de plussen en minnen bij elkaar optellen en van elkaar aftrekken. Wat weegt het zwaarst? Mijn afweging (gedeeld door de rest van de fractie) is dat het nu niet verantwoord is om zoveel geld uit te geven. We hebben het gewoon niet nu. We zouden het wel kúnnen hebben. Maar dan moeten we bezuinigen op diensten aan al onze inwoners: minder schoonmaken van de straten, veel minder onderhoud aan wegen, geen renovaties uitvoeren, minder geld beschikbaar voor mensen die huishoudelijke hulp of hulpmiddelen nodig hebben. Een dergelijke bezuiniging raakt álle inwoners. Bovendien is het zwemwater te vies en onveilig om er recreatief te zwemmen. En ja, dat is dus iets wat door de loop van de tijd kan veranderen. Was het vroeger prima zwemwater, vandaag is het dat dus niet meer. Dan heb je als overheid de taak mensen hier op te wijzen. Om deze redenen hebben wij – net als de rest van de gemeenteraad – ingestemd met het voorstel van het college om de investering in de Oude Tol niet te gaan doen.

Denk mee!

Betekent dat nu dat het opknappen van de Oude Tol helemaal van de baan is? Wat D66 betreft niet. Eén ding is duidelijk: de komende jaren kan het gewoon niet. Tenminste, niet als de rekening volledig bij de gemeente terecht komt. Maar als er iemand komt met een goed idee voor een alternatieve zwemgelegenheid en een mooi plan voor de inrichting in combinatie met een plan hoe we dit grotendeels kunnen financieren met geld van derden (crowdfunding? sponsoring?), willen wij heel graag helpen om dit voor elkaar te krijgen. Ben je bezig met zo’n plan of heb je een ander leuk plan om het in Oud-Beijerland nog leuker te maken: laat het ons weten. Wij denken heel graag met je mee, ook buiten verkiezingstijd.

Deze blog is geschreven door Martine de Bas, raadslid in Oud-Beijerland namens D66.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren