Week van de veiligheid van 5 – 11 Oktober in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Schermafbeelding 2015-09-07 om 17.30.50HOEKSCHE WAARD –  Van 5 tot 11 oktober vindt in de Hoeksche Waard de Week van de Veiligheid plaats. In deze week vragen politie en gemeenten extra aandacht voor onder andere de preventie van woninginbraken en auto-inbraken.

Aart-Jan Moerkerke, burgemeester van Strijen hierover: ‘In de donkere dagen voor de winter is het goed om stil te staan bij veiligheid. Juist in die periode stijgt het aantal inbraken in woningen en auto’s. Wist u trouwens dat de meeste woninginbraken plaatsvinden aan het eind van de middag en het begin van de avond? Auto-inbraken vinden meestal plaats in de nachtelijke uren. Hoe zit het met uw veiligheid? Geeft u een inbreker kans of houdt u hem juist buiten de deur?’

‘In de Hoeksche Waard doen we het goed als het gaat om veiligheid. Dat moeten we met elkaar zo houden.’ zegt Aart-Jan Moerkerke. ‘Hoe? Bijvoorbeeld door simpelweg goed hang- en sluitwerk te hebben of door een oogje in het zeil te houden en verdachte situaties te melden.’ ‘Ik voel me heel veilig hier in Strijen. Mensen spreken elkaar aan, de sociale controle is hoog en het valt op als er iets vreemd gebeurt. Aan de andere kant laten we nog steeds te gemakkelijk de deur van het slot of een raam open staan. Dat weten kwaadwillenden ook. Laten we het hen zo lastig mogelijk maken, zodat we met elkaar dat veilige gevoel kunnen vasthouden.’

Buurtpreventie

Gemeente en politie zijn belangrijke partners op het gebied van integrale veiligheid. Maar zoals gezegd hebben ook de inwoners van de Hoeksche Waard hier een belangrijke rol in. Buurtpreventie in de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen en Oud-Beijerland is hier een goed voorbeeld van. De politie wil de inwoners van de Hoeksche Waard bedanken voor hun bijdrage aan het terugdringen van de criminaliteit en voor het bellen van 112 bij verdachte situaties. Blijf dit vooral doen!

Doordat alerte burgers de politie bellen kunnen verdachten op heterdaad worden aangehouden en zo strafbare feiten worden voorkomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de zaak uit Heinenoord in april dit jaar waarbij een inwoner een brief kreeg dat de simkaart van zijn telefoon werd vervangen en dat ze dit persoonlijk zouden komen omwisselen. Deze inwoner vertrouwde het niet en belde de politie. Na een postactie van de politie samen met buurtpreventie konden twee verdachten worden aangehouden. Uiteindelijk is hierdoor een groep criminelen aangehouden die landelijk actief was. Dit voorbeeld heeft ook aandacht gekregen op de Facebook pagina: Politie Hoeksche Waard.

Naast de activiteiten tijdens de week voor de Veiligheid doet de politie ook aan preventie op scholen, zoals het programma ‘Be smart with your Phone’ en wordt er voorlichting gegeven aan senioren (65+). Hiermee proberen we te voorkomen dat scholieren en ouderen slachtoffer worden van bijvoorbeeld beroving, babbeltrucs en insluipingen in de woning.

Gelegenheid maakt de dief

Gelegenheid maakt de dief. Het is belangrijk om geen gelegenheid te bieden aan inbrekers. Laat bijvoorbeeld niet zichtbaar spullen in (bedrijfs)auto’s liggen of ramen en deuren van uw woning open staan. Voorkom dat criminelen via de brievenbus de autosleutels hengelen vanaf een kastje in de gang. Krijgt u verkopers of medewerkers van bijvoorbeeld een energiemaatschappij aan de deur, wees alert en vraag bij twijfel om een legitimatiebewijs of bel de politie. Daarnaast is op www.politie.nl ook veel informatie te vinden op het gebied van preventie.

De Hoeksche Waard is een veilig gebied om te wonen, te werken en te recreëren. De gemeente Korendijk is bijvoorbeeld niet voor niets één van de veiligste gemeentes van Nederland. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat de Hoeksche Waard veilig blijft. Bel daarom 112 in verdachte situaties: samen vangen we boeven.

Informatieavonden

Tijdens de Week van de Veiligheid worden er in alle gemeenten in de Hoeksche Waard voorlichtingsavonden georganiseerd:

  • Maandag 5 oktober: Strijen
  • Dinsdag 6 oktober: Oud-Beijerland
  • Woensdag 7 oktober: Korendijk
  • Donderdag 8 oktober: Binnenmaas
  • Vrijdag 9 oktober: Cromstrijen

De wijkagenten laten dan zien wat de politie doet en wat inwoners zelf kunnen doen om deze vormen van criminaliteit terug te dringen. Ook zal er een speciale gast aanwezig zijn. Meer informatie daarover volgt. Ook is op de websites van de gemeenten meer informatie te vinden over inbraakpreventie en dergelijke.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.