Bomen langs provinciale wegen hebben weer toekomst

452
Waarschijnlijk kan een groot deel van de bomen langs provinciale wegen gewoon blijven staan. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)

 Waarschijnlijk kan een groot deel van de bomen langs provinciale wegen gewoon blijven staan.  (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)HOEKSCHE WAARD – Ook de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior werd donderdag 24 september positief verrast door het bericht dat een groot deel van de bomen langs o.a. de N489 zeer waarschijnlijk kan blijven staan. Inmiddels blijkt ook dat de ANWB geen voorstander is van het massaal kappen van bomen langs wegen. Hierdoor is een compleet andere situatie ontstaan.

Het is overigens wel duidelijk dat de protesten en de massale opkomst tijdens een informatieavond destijds in Mijnsheerenland voor een aanzienlijk deel hebben bijgedragen aan het bijstellen van de mening van de diverse, betrokken partijen. Ook voor wat betreft de digitale petitie tegen deze plannen speelden inwoners van de Hoeksche Waard een belangrijke rol. Er werden ruim 8500 handtekeningen opgehaald en circa een zesde van de ondertekenaars was afkomstig uit deze regio. Uiteraard is ook ‘Fraxinus Excelsior’ blij met de ‘nieuwe inzichten’: ‘Er is heel veel werk verricht, vooral door de Stichting tot Behoud van de Hoeksche Waard als Polderlandschap (BHWP), maar ook door andere organisaties en gelukkig was de belangstelling tijdens de eerste info-avond over dit project ook heel groot. Toen werd meteen duidelijk dat veel mensen in de regio zich betrokken voelden bij dit onderwerp én dat er weinig begrip was voor de massale kap. Ook al was een deel van de bomen vervangen, dan had het nog pakweg 20, 25 jaar geduurd voordat het beeld weer enigszins zou gaan lijken op zoals het nu is.’

‘Oude kennis’

Los van het beeldbepalende karakter van de bomen langs de wegen midden in de polder hebben ze ook nog meerdere nuttige functies. Waar de bomen in dubbele rijen staan zorgen ze voor een (beperkte) geluiddemping van geluid afkomstig van het autoverkeer. Voorts werden ze in het vlakke polderlandschap in de jaren vijftig en zestig juist langs wegen aangeplant, omdat de ingenieurs destijds vonden dat de bomen de zichtlijnen verbeterden. (Een ‘wegdraaiende’ bomenrij in de verte geeft b.v. aan dat er een bocht in de weg aankomt.) En zij hoopten ook dat van de aanwezigheid van bomen juist een remmende werking zou uitgaan voor wat betreft de snelheid van het autoverkeer. Volwassen bomen kunnen daarnaast ook nog aardig wat fijnstof afvangen en ook dat is ‘nooit weg’ in de omgeving van wegen. Een groot deel van de bomen die ondermeer langs de N489 staan, zijn bovendien ook nog eens gezonde essen en deze bomen kunnen nog makkelijk decennia mee. Bij enkele particulieren in dit gebied staan ook een paar beeldbepalende bomen en ‘Fraxinus Excelsior’ hoopt dat die nu ook kunnen blijven staan.

(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.