Nieuwe poll: De gemeenteraden in de Hoeksche Waard moeten in december kiezen voor versterkte regionale samenwerking of samenvoeging waar kiest u voor?

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

sohw-logoHOEKSCHE WAARD – Woensdagavond 7 oktober heeft onderzoeksbureau BMC het eindrapport met de resultaten van het onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de Hoeksche Waard gepresenteerd aan de stuurgroep. In deze stuurgroep zijn alle 35 fracties van de Hoeksche Waardse raden vertegenwoordigd. BMC heeft voor het onderzoek gebruik gemaakt van diverse bronnen zoals begrotingen, collegeprogramma’s, en gezamenlijke visiedocumenten om de stuurgroep te adviseren. Inwoners, instellingen en betrokkenen vanuit de gemeenten (raden, burgemeesters, wethouders, secretarissen, raadsgriffiers) zijn ook bevraagd.

Kansen en kwetsbaarheden

Wanneer wordt gekozen voor samenwerking ligt de kwetsbaarheid bij de benodigde cultuuromslag waarbij de grote kans op competentie-conflicten tussen gemeenten en regiobestuur specifiek wordt genoemd. Samenwerking biedt wel de kans voort te bouwen op bestaand beleid, al kunnen lokale en regionale belangen elkaar blijven verdringen. Bij een samenvoeging is besluitvorming over de ruimtelijk-economische structuur meer in één hand en zijn er meer mogelijkheden om steun van andere overheden te vinden.

Het partnerschap met buurten, dorpen, wijken en bedrijven en instellingen kan in beide modellen worden verstevigd, met steun van het regiobestuur of het Hoeksche Waardbrede gemeentebestuur. Samenvoeging biedt de mogelijkheid een sterkere positie te krijgen in interbestuurlijke onderhandelingen met andere overheden. Deze positie is met een samenwerkingsmodel zwakker.

Daarom tot maandag 26 oktober de volgende poll:

De gemeenteraden in Hoeksche Waard staan in december dit jaar voor de keuze of versterkte regionale samenwerking of samenvoeging tot 1 gemeente waar kiest u voor ?

  • Samenvoeging van gemeente's zodat er meer zeggenschap is (60%, 733 Stemmen)
  • Versterkte regionale samenwerking en gemeente's zelfstandig laten blijven (40%, 479 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 1.212

Laden ... Laden ...

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren