NL-Alert controlebericht op 2 juni

0
89

Schermafbeelding 2014-05-27 om 13.35.20Op maandag 2 juni rond 12.00 uur wordt in heel Nederland de sirene weer getest en een NL-Alert controlebericht uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen de mensen in onze regio nagaan of zij hun mobiel juist hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

In het bericht wordt duidelijk aangegeven dat het om een controle- of testbericht gaat en dat men niets hoeft te doen. Degenen die hun telefoon nog niet hebben ingesteld voor NL-Alert kunnen gebruik maken van de instelhulp op www.nl-alert.nl

Waarom NL-Alert?
Stel, er breekt een grote brand uit waarbij veel rook vrijkomt. Als u zich in de omgeving bevindt en u heeft uw mobiel ingesteld op het ontvangen van NL-Alert-berichten, dan ontvangt u een tekstbericht. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Dankzij NL-Alert kunnen in de directe omgeving van de noodsituatie meer mensen worden bereikt en worden mensen sneller geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?
Vanuit de Gemeenschappelijke MeldCentrale (GMC) wordt een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving van het incident. Het zijn géén sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het telefoonnetwerk overbelast is. NL-Alert is volledig anoniem en helemaal gratis.

Waarom is een controlebericht nodig?
Aan de hand van het controlebericht kunt u nagaan of u uw telefoon juist hebt ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat u niets hoeft te doen. Dankzij het controlebericht kunt u zelf ervaren welk signaal uw mobiele telefoon geeft als u een NL-Alert ontvangt en hoe het bericht eruit ziet.

Hoe stel ik mijn mobiel in voor NL-Alert?
Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet u dit zelf doen. Ga daarom nu naar www.nl-alert.nl en ga na of u uw mobiel moet instellen.

De Veilighidsregio Zuid-Holland Zuid heeft de meest gestelde vragen over NL-Alert voor u op de website gezet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.