Winterse sferen in Dienstencentrum ’t Weegje in ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
IJsbrekers moesten vroeger regelmatig worden ingezet om de Dordtse Kil en tevens andere rivieren bevaarbaar te houden in strenge winters, zoals b.v. in 1929. (Foto: archief Arie Pieters/Hist. Vereniging.)
IJsbrekers moesten vroeger regelmatig worden ingezet om de Dordtse Kil        en tevens andere rivieren bevaarbaar te houden in strenge winters, zoals b.v.        in 1929. (Foto: archief Arie Pieters/Hist. Vereniging.)
IJsbrekers moesten vroeger regelmatig worden ingezet om de Dordtse Kil
en tevens andere rivieren bevaarbaar te houden in strenge winters, zoals b.v.
in 1929.
(Foto: archief Arie Pieters/Hist. Vereniging.)

‘s-Gravendeel – Het lijkt in deze winter nog niet op ‘echt ‘winterweer met de hoge temperaturen en de vele regen en wind. Vorst en sneeuw lieten zich maar enkele dagen voorzichtig zien. Toch is het nog maar goed vier jaar geleden (2012) dat we de op één na koudste februarimaand van de afgelopen honderd jaar meemaakten.

De strengste winter was natuurlijk die van 1963, met daarin die legendarische Elfstedentocht. Maar ook in de jaren twintig van de vorige eeuw en de jaren veertig waren er vaak strenge winters. Iets ‘dichter bij huis’ is natuurlijk de winter van 1979. Iedereen van veertig jaar en ouder zal zich die winter met enorme hopen sneeuw in de straten nog wel herinneren. Met name de noordelijke provincies kwam vrijwel ingesneeuwd te zitten. Om toch een beetje winter te laten zien dit jaar heeft de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel de gebruikelijke foto-expositie in Dienstencentrum ’t Weegje ingericht met winterse plaatjes.

Tijdelijk een andere ruimte

Op de vele tientallen foto’s is ondermeer te zien hoe men op een dichtgevroren Dordtse Kil staat en hoe men in de barre winter van “63 de Kreek gereed probeerde te maken voor de plaatselijke schaatsers. Maar vroeg of laat moest men in bijvoorbeeld 1926, 1929 en 1940 weer proberen om de rivieren bevaarbaar te maken. Dat gebeurde met behulp van stoomslepers. Deze stoere sleepboten werden met een versterkte boeg ingezet als ijsbrekers. De tentoonstelling geeft zo een mooi sfeerbeeld van winters in soms lang vervlogen tijden. In verband met een interne verbouwing is de foto-expositie ditmaal niet op de gebruikelijke panelen in de hal, maar in de wandelgang daar net voorbij te zien. Bezichtiging is als vanouds mogelijk tijdens werkdagen en op de zaterdag.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.