Column: Scheiden doet lijden.

0
793

scheidenleidenDe regels met betrekking tot gescheiden afval houden de gemoederen flink bezig. Volgens een opiniepeiling heeft meer dan 70 % van de bevolking twijfels over de goede manier van scheiden.

Ook in de Hoeksche Waard heerst verwarring. De RAD is druk doende met het treffen van allerlei daadkrachtige maatregelen om het scheiden van afval zo vloeiend en adequaat mogelijk te hanteren. Recentelijk zijn in Oud-Beijerland zogenaamde kroonringen opgehangen om de plastic zakken aan te bevestigen. Met daaraan gerelateerd sancties van een heuse rode kaart als men zich hier niet aan houdt. Ook zijn strikte regels en boetes ingesteld op het gebied van groen- en restafval.

Bij appartementencomplex ‘De Gravin’, waar voornamelijk ‘senioren’ wonen, wordt het gescheiden afval-systeem ook gehanteerd. In december 2015 echter ontving iedere bewoner een uitgebreide brief van de RAD, waarin o.a. stond dat de afvalbakken voor wat betreft het GFT gesloten zouden worden, omdat er zoveel restafval tussen zat. Op zich niet verwonderlijk, want de term GFT is niet bij iedereen bekend en vergissingen worden snel gemaakt. Einde van het gescheiden afval dus.

Maar, hoop doet leven. Sinds vorige week is een geweldig alternatief gevonden voor het deponeren van groen afval. Bijgaande foto geeft weer dat de bewoners van de Gravin, die veelal rolstoel en/of rollater-afhankelijk zijn, zich zeer eenvoudig kunnen ontdoen van alle groen-gerelateerde varianten. Een aparte bak met bijzonder handige opstap zodat alle bewoners er goed bij kunnen. Uitermate geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Eén sprong en je kunt er makkelijk bij.

Eerlijk gezegd lijkt deze drempel mij wat te hoog om gescheiden afval te bevorderen… Wellicht ligt hier een taak bij de RAD deze oplossing nog eens goed onder de loep te nemen.
Goed om met afval bezig te zijn, maar niet de bedoeling dat men hier vanaf valt!

Column geschreven door Petra Broek uit Oud-Beijerland


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.