College Oud-Beijerland legt nieuw parkeerbeleid met gratis parkeren aan gemeenteraad voor.

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

P_gratisOUD-BEIJERLAND – In samenwerking met de stichting Centrummanagement heeft de gemeente het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar een nieuw, passend parkeerbeleid. Rekening houdend met de verschillende belangen van de diverse gebruikersgroepen, is gezamenlijk gezocht naar een nieuwe invulling van het beleid. Na een uitgebreide consultatieronde legt het college het beoogde nieuwe beleid nu voor aan de gemeenteraad.Bekijk hier de hoofdlijnen de uitkomsten van de stemronde en het burgerpanelonderzoek

Problematiek

Parkeren is belangrijk voor de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van Oud-Beijerland. Een parkeerbeleid hoort hier aan bij te dragen. In de structuurvisie en het collegeprogramma is aandacht gevraagd voor parkeren in Oud-Beijerland. Diverse trends en ontwikkelingen (waaronder het online shoppen en de economische crisis) zorgen ervoor dat het aantal bezoekers – en daardoor ook het aantal ondernemers – van winkelcentra afneemt. Ondernemers in het centrum wijten dit ook deels aan het huidige parkeerbeleid en als gevolg daarvan de toegankelijkheid en gastvrijheid van het centrum. Uit een evaluatie van het parkeerbeleid in 2013 blijkt dat bewoners net buiten het centrumgebied overlast ervaren van parkeerdruk in de straat, omdat bezoekers en werknemers parkeren buiten het gebied waar betaald parkeren geldt. Uit dezelfde evaluatie blijkt dat bezoekers vinden dat de gastvrijheid en toegankelijkheid verbeterpunten zijn. Redenen genoeg om het parkeerbeleid nog eens onder de loep te nemen.

Regels
Het huidige parkeerbeleid is ontstaan in een tijd dat de parkeerdruk op het centrum groter en groter werd. Sinds die tijd ontstonden steeds nieuwe problemen. Als oplossing werden er keer op keer nieuwe regels aan het parkeerbeleid toegevoegd of werd het gebied waarop het beleid van toepassing was vergroot. Het huidige parkeerbeleid is dan ook een opeenstapeling van regels. Dit is niet altijd gebruiksvriendelijk en duidelijk. Ook lost het niet alle problemen op. De voorkeur ging daarom uit naar een nieuw, duidelijk parkeerbeleid met zo min mogelijk regels.

Consultatieronde

In januari en februari is tijdens een consultatieronde gevraagd naar de mening van inwoners, ondernemers en bezoekers over het beoogde nieuwe beleid. In de afgelopen weken zijn de resultaten uit de onderzoeken (stembiljet en burgerpanel) verwerkt. Ook zijn de ingediende inspraakreacties beoordeeld. De conclusie: 85% is voor invoering van het nieuwe parkeerbeleid. Het college van B en W legt het voorstel dan ook ongewijzigd voor aan de gemeenteraad.

Raadsvergadering

Het is nu aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen over het voorstel van het college. Dit betekent dat het beleid nu nog niet definitief is. Op 10 mei staat de herziening van het parkeerbeleid geagendeerd voor de opiniërende raadsvergadering. Tijdens deze vergadering debatteert de gemeenteraad over het voorstel. Afhankelijk van deze discussie neemt de gemeenteraad op 24 mei een definitief besluit over het nieuwe parkeerbeleid.

Gratis parkeren
Als de gemeenteraad instemt met het huidige voorstel, betekent dit dat parkeren in Oud-Beijerland per 1 juli 2016 gratis is. Vergunningen voor bewoners en ondernemers komen te vervallen (met uitzondering van de vergunningen voor bewoners van de West-Voorstraat en Havendam). Bovendien komen er meerdere ‘Shop&Go’ plaatsen in het centrum, waar bezoekers maximaal 30 minuten mogen parkeren voor een kort bezoek aan een (vers)winkel of de apotheek.

Meer informatie over de herziening van het parkeerbeleid kunt u vinden op www.OBLvernieuwt.nl.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren