Echtpaar Stougje uit Oud-Beijerland 70 jaar getrouwd

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

IMG_8091 kopie

OUD- BEIJERLAND Nadere bestudering van het overzicht van huwelijksjubilea in Oud-Beijerland laat zien dat het aantal diamanten (60 jaar) bruidsparen een stijgende lijn vertoont (ter illustratie: sinds 2014 bereikten maar liefst 22 echtparen deze mijlpaal). Briljanten huwelijksparen komen aanmerkelijk minder voor, maar zijn duidelijk aan een ‘inhaalrace’ begonnen (één keer in 2013, één keer in 2015 en maar liefst al vier in 2016)… om over platina nog maar te zwijgen. In zijn ambtsperiode als burgemeester van Oud-Beijerland bezocht Klaas Tigelaar slechts één keer eerder een 70-jarig bruidspaar (2015). Maar daar komt verandering in, want maandag 6 juni 2016 is het 70 jaar geleden dat heer A. (Janus) Stougie (89) en mevrouw N. (Nel) Stougie-Konijnendijk (90) hun jawoord gaven voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.

De bruidegom zag het levenslicht op 23 maart 1927 in Oud-Beijerland. Daar stond ook de wieg van de bruid op 2 maart 1926. Burgemeester Klaas Tigelaar bracht het jubilerende platina bruidspaar maandag 6 juni een felicitatiebezoek en overhandigde hen dan een boeket bloemen namens het gemeentebestuur. Ook kreeg het echtpaar een bloemstuk en een brief van  Koning Willem Alexander.

 Ontmoeting

Het was weliswaar oorlog, maar toch was de ‘dijk’ in Oud-Beijerland vooral in die jaren dé plek van de romantische ontmoetingen. En daar werd dan ook de basis gelegd voor menig huwelijk. Zo ook voor Janus Stougie en Nel Konijnendijk. Een hele solide basis zo blijkt… een 70-jarig huwelijksjubileum is tenslotte niet niks. Een jaar na de beëindiging van WO II vond de huwelijksvoltrekking plaats en betrokken een woning in de Admiraal de Ruyterstraat. Later verhuisden zij naar de Tweede Zinkweg, waar zij nog wonen.

Werk

De heer Stougie verdiende zijn dagelijks brood als boerenknecht, ‘diende’ twee jaar in Indonesië en vervolgde zijn maatschappelijke carrière bij schokdemperfabrikant Koni. Overigens bracht het echtpaar in later jaren twee keer een bezoek aan Indonesië.

In zijn vrije tijd hield de bruidegom zich graag bezig met tuinieren, houden van kanaries en voetballen.

Mevrouw Stougie werkte als dienstmeisje (zo heette dat toen nog) en nam later de zorg voor het huishouden en de kinderen op zich. Tot het moment dat haar gezondheid dit niet meer toeliet, wandelde en fietste zij graag. Ook handwerken en puzzelen, zoals sudoku’s en woordzoekers, deed zij met overgave.

Kinderen

Het echtpaar Stougie kreeg drie kinderen (twee dochters en een zoons) en daarnaast is de familie uitgebreid met acht kleinkinderen en drie achterkleinkinderen


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.