Afscheid van een ’treurende reus’ in Klaaswaal

1
1001
Meer dan een eeuw lang was hij een vertrouwd gezicht in Klaaswaal: De treurbeuk in de tuin van het 'doktershuis'. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)

HOEKSCHE WAARD – Eén van de meest opvallende en grootste bomen van de Hoeksche waard is niet meer. De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior bestaat slechts uit enkele personen (vrijwilligers) en dus is niet alle nieuws betreffende monumentale bomen meteen bekend. Zo ontving men recent pas bericht dat één van de oudste treurbeuken van de Hoeksche Waard is gekapt.

Meer dan een eeuw lang was hij een vertrouwd gezicht in Klaaswaal: De treurbeuk in de tuin van het 'doktershuis'. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'©)
Meer dan een eeuw lang was hij een vertrouwd gezicht in Klaaswaal: De treurbeuk
in de tuin van het ‘doktershuis’.
(Foto: Arie Pieters/’Fraxinus Excelsior’©)

Het gaat om de treurbeuk aan de Molendijk te Klaaswaal, in de voortuin van het oude, voormalige ‘doktershuis’. De boom is niet geveld door één van de drie stormen van de afgelopen winter, maar moest gekapt worden omdat hij was aangetast door een gevaarlijke zwam; de reuzenzwam. Dergelijke reuzenzwammen (ze doen hun naam eer aan en kunnen enorm groot worden) kunnen in een goede vijf á tien jaren een oude beuk behoorlijk ondermijnen. De treurbeuk in de voortuin van het ‘doktershuis’ stond vlakbij de straat, dus men wilde geen risico nemen. Zeer waarschijnlijk was deze treurbeuk, die vermoedelijk rond de 160 jaar oud was, binnen vijf jaar een ‘gevaarlijke’ boom geworden door toedoen van de zwam.

Ondanks al die feitelijkheden blijf het natuurlijk bijzonder jammer dat de treurbeuk er nu niet meer is. Met een leeftijd van vermoedelijk rond de 160 jaar was hij zover bij ‘Fraxinus Excelsior’ bekend was, de oudste vertegenwoordiger van zijn soort in de Hoeksche Waard. Meer dan een eeuw stond hij als een soort reusachtige parasol aan de Molendijk. Zijn ‘opvolger’ is een inmiddels ook al circa 135-140 jaar oude treurbeuk aan de Stougjesdijk, bij buurtschap Greup. Dit is nu dus de oudste treurbeuk in de regio.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.