Bomen in gemeente Binnenmaas getroffen door iepziekte

Redactie Hoeksch Nieuws
1 Min Read

Iepen Oudendijk 2010 A1Binnenmaas – In gemeente Binnenmaas zijn elf iepen door de iepziekte aangetast. De aangetaste bomen zijn geïnventariseerd en worden in de komende weken verwijderd. De gemeente kapt de zieke iepen om besmetting van gezonde iepen tegen te gaan. Bomen met levensbedreigende ziekten als de iepziekte kunnen zonder vergunning gekapt worden.

In Puttershoek aan de Nassaulaan zijn twee bomen nabij elkaar aangetast. In s-Gravendeel is een groep van vier bomen aangetast, deze staan aan de Alexanderstraat. De overige aangetaste bomen staan verspreid over Puttershoek, s-Gravendeel en Mijnsheerenland.

Na de kap worden nieuwe bomen geplaatst.

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en is zeer besmettelijk. Zowel dood als levend (iepen)hout is een besmettingsbron. De schimmel wordt verspreidt door de iepenspintkever, die eitjes legt onder de schors van iepen. De schimmel groeit in de houtvaten waardoor de sapstroom tussen de wortels en de boom verstoord wordt. De bladeren krijgen daardoor geen voedingsstoffen en water meer. Dit proces kan heel snel verlopen en de boom is dan ten dode opgeschreven.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren