VIDEO: De Velofabriek, van 50 jarige tot sluiting

0
579

HOEKSCHE WAARD / BARENDRECHT – De voormalige Velo fabriek stond naast de Barendrechtse brug aan de Barendrechtse oever. In de tijd van het video-onderwerp kwamen veel van de ca. 250 werknemers uit de Hoeksche Waard. Het bedrijf is nu een vastgoed exploitatiemaatschappij.

Hieronder een artikel met enkele foto’s opgesteld door Bas Romein:

VELO fabriek

Bij de start van het bedrijf in 1901, bestond er vrijwel geen markt voor huishoudelijke apparaten. En speciale winkels hiervoor ook al niet.  Zelfs een echte wasmachine bestond nog niet. VELO bedacht een houten kuip met een mechaniek dat met een handslinger een wasbeweger in het sop liet bewegen. Later kon het ook elektrisch worden bewogen. Winkels voor huishoudelijke apparaten Om die aan de consumenten te kunnen verkopen  stichtten zij eigen winkels in Nederland, België en Noord Frankrijk waar je onder andere via afbetaling  kon kopen.  De marketing slogan ‘een kind kan de was doen’ werd door Velo gelanceerd en stond symbool voor de eenvoudige en innovatieve manier van de was doen.

Zo creëerde VELO een markt voor wasmachines en kon in 1951 het 50 jarig bestaan vieren. De markt was inmiddels een wereldmarkt, daardoor konden wasmachines in grote series in metaal gemaakt worden die verkocht werden in speciale “witgoed” winkels. VELO kreeg te maken met de wet van de remmende voorsprong. De eigen winkels die de fabriek succes hadden gebracht, werden een blok aan het been. Andere fabrikanten hadden een wereldmarkt en konden in grotere series, en dus goedkoop fabriceren. Ook VELO schakelde over naar metalen machines en ging in de eigen winkels ook andere apparaten als Velolux trapnaaimachines, Holland Electro stofzuigers en radio`s verkopen. Om de mensen in de houtbewerkingsafdeling toch aan het werk te houden werden er meubels en radiokasten voor Philips, Waldorp en Pye gemaakt. Die radio’s werden ook onder het eigenmerk VELORA  in de eigen winkels  verkocht. Maar, helaas, het mocht niet baten. Vanaf 1973 is VELO de kernactiviteit gaan verleggen van het fabriceren van wasmachines naar het exploiteren van haar eigen onroerend goed portefeuille.

Bekijk hieronder de video online gezet door: http://basromeijnfilms.blogspot.nl/


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.