Wethouder Van Waveren reikt eerste subsidie uit voor maatregelen klimaatadaptatie

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto Gemeente HW

Op donderdagmiddag 4 november reikte wethouder Harry van Waveren (openbare ruimte) symbolisch de eerste subsidie uit aan een inwoonster van ’s-Gravendeel voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen rond het huis. Mevrouw Eekman, de aanvraagster van de subsidie, heeft onder andere een sedumdak aangelegd en in de tuin verharding verwijderd en gekozen voor een waterdoorlatende inrichting. Zij heeft daarna de subsidie aangevraagd en voor een deel de investering weer teruggekregen.

Omdat het klimaat verandert, komen hevige regenbuien of lange periodes van droogte en hitte vaker voor. We kunnen onze omgeving daar zo goed mogelijk op aanpassen. Dit wordt klimaatadaptatie genoemd. Wethouder Harry van Waveren; ‘het is mooi om te zien dat veel inwoners van de Hoeksche Waard al maatregelen nemen om wateroverlast tegen te gaan. Als gemeente willen wij die inwoners graag ondersteunen en financieel tegemoetkomen met deze subsidieregeling’. Sinds oktober van dit jaar kunnen inwoners van de Hoeksche Waard via de website van de gemeente subsidie aanvragen als zij op hun perceel maatregelen nemen die klimaatadaptief zijn. Daarmee wordt bedoeld dat de maatregelen zorgen voor de opslag of verwerking van water op het eigen terrein. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan het afkoppelen van de regenpijp en de aanleg van een groen dak of het vervangen van tegels door waterdoorlatende bestrating. 

Mevrouw Eekman ziet zichzelf niet als een voorloper als het gaat om duurzaamheid: ‘ik zou nog best meer willen doen. Ik ben hier in de zomer van dit jaar komen wonen en daardoor kon ik direct veel dingen aanpakken. Het is een investering, maar ik ben blij met het resultaat. Het ziet er mooi uit, zo’n groen dak en het is ook nog goed voor de biodiversiteit. Men kiest tegenwoordig snel voor veel tegels, omdat dat minder onderhoud vergt. Ik heb ook bewust gekozen voor onderhoudsvrije en praktische maar waterdoorlatende bedekking, juist om wateroverlast te beperken. Hier in het oudste straatje van ‘s -Gravendeel zie je al bij grote buien snel wateroverlast ontstaan en ik vind het belangrijk dat mijn persoonlijke keuzes geen negatieve invloed hebben op mijn omgeving. Hoe groot of klein de maatregelen, op deze manier kan ieder iets bijdragen aan de toekomst en het behoud van onze leefomgeving. Mijn persoonlijke bijdrage zie ik als een kleine moeite.’

Harry van Waveren: ‘ik hoop dat uw verhaal meer mensen enthousiast maakt voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen!’

Op de website van gemeente Hoeksche Waard vindt u meer informatie over de subsidieregeling.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.