Monumentenstichting tekent bezwaar aan tegen afvoering Koni kantoorpand van monumentenlijst Oud-Beijerland

0
533

694

OUD-BEIJERLAND – De Stichting Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland om de aanwijzing als gemeentelijk monument van het Koni-kantoorpand, Langeweg 1 te Oud-Beijerland in te trekken. Het Cuypersgenootschap is het niet eens met dit besluit, dat waardevol cultureel erfgoed vogelvrij maakt. Door de monumentenstatus voor het pand in te trekken zijn verminking of sloop van het pand (weer) mogelijk. Dat is onwenselijk.

Het Koni-kantoorgebouw is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur dat vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische betekenis eerder is aangewezen tot gemeentelijk monument. Vanwege de bezwaren van de eigenaar tegen de bescherming is in mei 2016 besloten door het college van burgemeester en wethouders om de bescherming weer in te trekken. Het college is van mening dat het financiële belang van KONI zwaarder moet wegen dan het belang om aan het kantoorpand een beschermde status toe te kennen. Verder is men van mening dat handhaving van de monumentenstatus de ontwikkelingspotentie van KONI frustreert. Door deze argumenten centraal te stellen wijkt de gemeente af van de vaste jurisprudentie van de Raad van State. Ook waren deze argumenten al ten tijde van de aanwijzing onder de aandacht gebracht van de gemeente. Het is merkwaardig dat ze nu ineens toch een rol spelen in de besluitvorming. Het Cuypersgenootschap constateert bovendien dat op heel veel plekken in Nederland is aangetoond dat het behoud van erfgoed heel goed gecombineerd kan worden met economische ontwikkeling. Onduidelijk is waarom dat hier niet zou kunnen.

De Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de Historische Vereniging Oud-Beijerland hebben eveneens bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente.

Foto: © Google Streetview


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.