Platanen Overlast Zoomwijcklaan Oud-Beijerland duurt voort dankzij actiegroep Platanenridders. Bewoners zijn de overlast zat!

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

13813659_1735608490045401_382809479854042371_nOUD-BEIJERLAND – Jarenlang is meermaals door verschillende omwonenden (aanwonend aan de Zoomwijcklaan in Oud-Beijerland) aan Gemeentewerken doorgegeven dat zij veel overlast ondervinden van 21 Platanen. De overlast is zeer divers, zoals gezondheidsoverlast door Platanen- en fijnstof en daardoor hevige allergische reacties, zowel in de huizen als daarbuiten.

Overlast door de grote bladeren die zeer traag vergaan (wat leidt tot verstoppingen van goten en afvoeren), overlast door afgebroken takken, opdrukkende wortels, kapotte rioleringen, angstgevoelens bij stormen doordat de bomen zeer dichtbij de huizen staan etc. etc. Sommige Platanen staan op slechts 2 meter van de perceelgrenzen. Deze bomen zijn maar liefst 20 meter hoog!

Dat deze enorm grote overlast door een groot aantal aanwonenden ervaren wordt bleek in 2015, toen de klachten verzameld en gebundeld werden. Daaruit kwam het beeld naar voren dat vrijwel alle aanwonenden overlast ondervinden van deze Platanen.

De Gemeente heeft alle klachten zonder voorbehoud erkend. Door de Gemeente werd na afweging van verschillende scenario’s besloten dat 21 Platanen in februari 2016 gekapt zouden moeten worden. De aanwonenden dachten dat eindelijk hun overlastproblemen aangepakt zouden worden.Niets bleek echter minder waar.

Een “opstand van de PlatanenRidders” door een onaangekondigd bezoek van 60 personen in het Gemeentehuis, werd de kap 1 dag voor de geplande kap onder hevige druk uitgesteld. Ondanks een uitgebreide onderbouwing van en verdediging voor de voorgenomen kap door de wethouder tegenover de gemeente raad en ondanks toezeggingen aan de direct betrokkenen.

De wijze waarop dit uitstel door de PlatanenRidders bewerkstelligd werd, was ronduit intimiderend en zorgde voor een zeer dreigende situatie in de buurt.Inmiddels hebben de Platanenridders, met oneigenlijke argumenten, veel aanhangers om zich heen verzameld die allemaal vinden dat deze bomen moeten blijven staan….

Deze aanhangers (hulpridders) komen uit heel Nederland en zelfs uit andere landen……….
Allemaal mensen dus die geen enkel idee hebben wat het is om vlak naast 20 meter hoge Platanen te wonen, maar daar wel een mening over hebben……De Platanenridders blijven volharden dat deze bomen belangrijker zijn dan de gezondheidsklachten waar mensen mee kampen. Men is niet geneigd op een realistische manier het probleem, in overleg, op te lossen.

En de direct betrokken bewoners dan?  
Die moeten machteloos toezien hoe een groepje tegenstanders, met alle mogelijke middelen, wil voorkomen dat er een definitieve oplossing komt. Steun ons. Like en deel deze pagina met vrienden.https://www.facebook.com/Platanen-Overlast-Zoomwijcklaan-…/…


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.