Krachten gebundeld voor Zuid-Holland zuid

0
299

krachten-gebundeldZUID HOLLAND – Per 1 januari 2017 gaan twee bestuurlijke overlegplatforms in het zuidelijk deel van de provincie Zuid-Holland intensief samenwerken. Dit is donderdag 22 september, besloten. De samenwerking bundelt en versterkt de belangenbehartiging van achttien deelnemende gemeenten.

Het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid, al 37 jaar een begrip in de regio, wordt hernoemd tot Regionaal Platform Economie en gevoegd bij een ander bestuurlijk overleg: het Strategisch Platform Zuid-Holland zuid (SPZHZ).

Het Strategisch Platform Zuid-Holland zuid bestaat sinds 2013. Achttien burgemeesters zetten zich gezamenlijk in voor bovenregionale ontwikkelingen en vertegenwoordigen de belangen van het gebied onder andere bij provincie, rijk en in Brussel. Door de aansluiting van het voormalige REO wordt de economische kracht van het Strategisch Platform verder versterkt.

Als onderdeel van het Strategisch Platform zullen de achttien wethouders economie van het Regionaal Platform Economie zich samen met de provincie en de Kamer van Koophandel blijven inzetten voor de economische belangen van het gebied.

De belangen zijn groot. Het Strategisch Platform kan zich inzetten om de bereikbaarheid van het gebied Zuid-Holland zuid te verbeteren via water, spoor en over de weg (A4, A15, A16 en A27). Het platform kan de werkgelegenheid stimuleren op de 150 bedrijventerreinen. Het kan kantoorruimte en detailhandel verder ontwikkelen. Verder is er aandacht voor havenontwikkelingen, binnenvaart, innovatie, agrofood en biobased en circulaire economie.

Het gebied Zuid-Holland zuid bestaat in dit verband uit achttien gemeenten in drie regio’s. Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de regio Drechtsteden, Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen in de regio Hoeksche Waard en de gemeente Goeree-Overflakkee.

In het gebied wordt door zeventien gemeenten ook regio-grensoverschrijdend samengewerkt voor de ambulancedienst, gezondheid en jeugd, de omgevingsdienst en veiligheidsregio.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.