Geslaagd Jongerendebat tussen leerlingen Hoeksch Lyceum en college en raadsleden gemeente Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

img_3691OUD-BEIJERLANDWat zou je doen als de gemeente een ton beschikbaar stelt voor wensen van jongeren? Een bioscoop in het dorp, de nachtbus herinvoeren, lantaarnpalen bij de skatebaan plaatsen, zwemmen bij de Oude Tol weer mogelijk maken en een plaats creëren waar jongeren tussen de 15 en 18 jaar kunnen stappen… Zomaar enkele ideeën die de leerlingen van het Hoeksch Lyceum opperden op deze vraag. Tijdens een jongerendebat gingen raadsleden, burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld en wethouder Ina van der Werf-Weeda in gesprek met de leerlingen. Er werd niet alleen gesproken over de wensen van de jongeren, maar ook over wat jongeren hier zelf in kunnen en willen betekenen.

Actief meedenken en meedoen

Het genoemde bedrag is natuurlijk fictief… toch was de wethouder erg blij met de ideeën van de jongeren. “Juist op deze manier horen we wat er leeft onder de jongeren. Dat kunnen wij niet allemaal zelf bedenken, dat horen we graag van jullie.” Ze gaf dan ook aan zeker meerdere ideeën verder uit te willen werken, maar dan wel samen met de jongeren. De gemeente verwacht van hen ook dat zij actief meedenken, met plannen komen en hierbij betrokken blijven. “Het is natuurlijk niet een kwestie van u vraagt, wij draaien. En bovendien, dan maken wij iets, dat jullie helemaal niet bedoelen en gaan gebruiken”, aldus de wethouder. De aanwezige jongeren knikten instemmend en enkelen van hen boden zelfs al aan mee te willen denken. Zo lijkt het één leerling wel wat om een jongerenraad op te richten. Een andere aanwezige geeft aan dinsdag tijdens de gemeenteraad in te willen spreken. De burgemeester maakt meteen van de gelegenheid gebruik om alle jongeren uit te nodigen voor de raadsvergadering.

Social media

De jongeren geven aan het liefst contact met de gemeente te hebben via social media. Maar dan niet via Twitter, want dat gebruiken ze niet meer. Liever via Facebook of Whatsapp. Burgemeester Jon Hermans vraagt de jongeren of zij niet liever persoonlijk het gesprek aangaan en nodigt hen uit om vaker langs te komen in het gemeentehuis of het college vaker uit te nodigen op school. “Je kijkt elkaar dan aan en kunt een echt gesprek voeren, dat is toch veel fijner?” Veel jongeren zijn het hier wel mee eens en geven aan hier werk van te maken. Een ander deel stuurt toch liever een berichtje via social media. Wethouder Ina van der Werf: “Ook dat is goed. We komen graag met jullie in contact en reageren sowieso.” Al met al was de wethouder erg tevreden over het jongerendebat. “Ik heb veel goede ideeën gehoord en er zijn mooie vervolgafspraken gemaakt. Ik ben benieuwd wat hier verder uit komt!”


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.