Oud-Beijerland gaat voor minder regels

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

stcrt-2016-41100-1OUD-BEIJERLAND – Regels… we hebben er dagelijks mee te maken. Soms roepen ze ergernis of zelfs weerstand op. Toch kunnen we niet zonder. Hoe zou, om maar een voorbeeld te noemen, onze samenleving eruit zien zonder verkeersregels? Regels zijn er in ‘soorten en maten’ en van alle tijden. En juist dat laatste is voor gemeente Oud-Beijerland aanleiding om haar eigen regels eens kritisch tegen het licht te houden. Want onze samenleving verandert en wij veranderen mee. Vandaar de vraag: welke regels zijn (nog) echt nodig en welke niet (meer)? Of blijken regels bij nadere beschouwing gedateerd te zijn. Om het antwoord op deze en andere vragen te vinden, roept het gemeentebestuur de hulp in van inwoners en bedrijven. Speciaal hiervoor is een digitaal meldpunt geopend: [email protected]

Eigen kracht

“Onze samenleving verandert en wij veranderen mee. Dit betekent onder meer dat wij van onze inwoners en bedrijven verwachten dat zij actief zelf zaken oppakken en regelen. We gaan uit van de eigen kracht van bedrijven, inwoners en instellingen”, aldus burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. “Daarom willen we het gemakkelijker maken om activiteiten te organiseren, aanvragen te doen et cetera. Dit betekent niet alleen een flexibele opstelling van de gemeente, maar ook een ‘buiten de kaders’ durven denken”.

Het is duidelijk: zonder regels kunnen we niet! Die hebben we immers nodig om overlast en onveilige situaties aan te kunnen pakken en het algemeen belang (en van belanghebbenden) te beschermen.

Regelgeving

Het is waar, de ene regel is de andere niet. Zo zijn er regels die de gemeente zelf kan opstellen. Daarnaast is de gemeente ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de door de rijksoverheid opgestelde regelgeving. Het spreekt voor zich dat de gemeente deze regels niet kan wijzigen of schrappen. Neem bijvoorbeeld de milieuregelgeving en de Drank- en Horecawetgeving, deze worden door het Rijk vastgesteld.

APV

Anders is het met de Algemene plaatselijke verordening (APV). De gemeente stelt deze regels namelijk zelf vast en kan deze dus ook zelf wijzigen. De APV bevat onder meer regels over evenementen, het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg, collecteren, hinderlijk gedrag op openbare plaatsen en het parkeren van caravans op straat. Op grond van de APV moet vaak een vergunning of ontheffing worden aangevraagd voor bepaalde activiteiten en kan de gemeente ook handhavend optreden.

Meedenken

Wellicht bent u in de afgelopen tijd geconfronteerd met regels die in uw ogen overbodig zijn of waarvan u onmogelijk het nut kunt inzien. Daarom roepen wij u – inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties – op met ons mee te denken over de regelgeving. Welke regels zijn in uw ogen overbodig, gedateerd of zouden anders kunnen? Tegen welke knelpunten loopt u aan? Wat vindt u van de aanvraagprocedures? Wij horen het graag!

Meldpunt

Speciaal hiervoor is een digitaal meldpunt geopend: [email protected] Wij zien uw reacties, opmerkingen, vragen, aanbevelingen, knelpunten, suggesties met belangstelling tegemoet.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren