Expositie Door aarde gedragen

0
194

Maasdam – Galerie de Opkamer, Merwedestraat 21, Maasdam opent op zondag 5 maart 2017 om 15.00 uur de expositie ‘Door aarde gedragen’ met schilderijen van Eleonore Broekhuijsen en keramiek van Tilly Heijster. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Anita den Boer, althobo.

Zowel Tilly als Eleonore laten in hun werk een verbondenheid zien met (de) aarde en alles wat door de aarde gedragen wordt. Tilly gebruikt aarde letterlijk als grondstof waaruit haar werken geboren worden en die geïnspireerd zijn op wat er uit de aarde groeit, opbloeit en weer vergaat. Het werk van Eleonore is gevoed met observaties van wat de aarde draagt: grote vlaktes land en water, lucht, licht en duisternis. 

De expositie duurt van zondag 5 maart tot dinsdag 18 april 2017. De galerie is open op elke eerste zondag van de maand (2 april) en verder op afspraak, 06 38928155/[email protected]/www.galeriedeopkamer.nl

Eleonore Broekhuijsen 

Schilderen is voor haar een reis, een weg, zowel naar binnen als naar buiten. Het is kijken en onderweg zijn .De rode draad in haar schilderijen is ruimte creëren voor verstilling en eenvoud. Uit verlangen naar een oase van rust in een hectische wereld. Uit verwondering voor de schoonheid die, in alle eenvoud, in en om ons heen aanwezig is.  

Een schilderij ontstaat bij haar zonder vooropgezet plan en het maken ervan is een proces. Een schilderij is voor haar ‘af’ als zij als kijker de ervaring heeft als het ware in het werk te worden ‘gezogen’ en zo in een nieuwe ruimte, een nieuwe werkelijkheid te komen. Eleonore heeft zich geschoold bij de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en bij diverse beeldende kunstenaars. Daarna is zij haar eigen weg gegaan van onderzoeken en ontdekken.

Voor haar schilderijen werkt ze meestal aan een serie waar een thema aan ten grondslag ligt. Zowel de thema’s als de werken ontstaan gaande weg. Een (serie) schilderijen is een ontdekkingsreis, een poëtische vertaling in acryl- of olieverf, waarin vaak ook diverse materialen worden gebruikt zodat een werk textuur krijgt. Thema’s als ‘Darkness & Light’, over de kracht van het licht en de magie van het donker en “Nieuwe Horizon”, over het loslaten van het oude en het toelaten van het nieuwe, bepalen niet alleen de sfeer van de expositie maar zijn ook uitgangspunt voor een boeiend vraaggesprek. Welke rol haar laatste ontdekking “Vedic Art” , een methode om te schilderen die in Zweden is ontwikkeld, in haar werk speelt zal zeker ook aan de orde komen.( www.atelier-eb.nl

Tilly Heijster

Tilly Heijster, die haar opleiding genoot aan de Academie van Beeldende Kunst, nu Willem de Koning Academie, te Rotterdam heeft een breed scala aan uitingsmogelijkheden gevolgd. Sinds 1994 houdt ze zich bezig met keramiek.

Elk keramisch werkstuk is een Unica. Het werk wordt handmatig opgebouwd, bewerkt met engobes en oxides. Gedeeltelijk geglazuurd, om de natuurlijke klei tinten goed tot uiting te laten komen. Het keramisch werk is een voortzetting van haar schilderijen, schalen en aardlagen. Met de klei experimenteert zij met verschillende tinten en soorten, die met elkaar worden vermengd. Waardoor bij het uitrollen bijzondere tekeningen van aardlagen ontstaan. De structuren in haar werk komen voort uit een verzameling afdrukken van bomen. Hiermee bouwt zij haar keramische objecten op. De eigen samengestelde klei is ook een specialisatie. De gerecyclede klei herkent men in het werk als een gesteente of als een aardlaag. In te exposeren keramische werkstukken als “Zaadkapsel”, een staande vorm als ‘n opengesprongen zaad, “Aardse doos”, een potvorm met aardlaag en schors structuren en een Stapel/Tulpenvaas wordt recht gedaan aan de titel van de expositie “Door aarde gedragen”.( www.tillyheijster.exto.nl)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.