Geen onderzoek naar besluitvorming rond herindeling Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

DEN HAAG – Er zijn in de besluitvorming over de herindeling van de 5 gemeenten in de Hoeksche Waard geen onregelmatigheden geconstateerd. Dat concludeert Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, na een interne inventarisatie. Bij de statenfractie van de PVV was de vraag gerezen of de brief van de gemeente Korendijk van 19 oktober 2016 op zorgvuldige wijze met Provinciale Staten is gedeeld. Uit de inventarisatie blijkt dat de brieven van alle gemeenten op 17 januari door Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten gelijktijdig en gebundeld zijn verstuurd in het zogenoemde Verslag Zienswijzen Hoeksche Waard. 

In het artikel ‘Onderzoek fusie Hoeksche Waard’ van donderdag 2 maart in De Telegraaf werd het beeld opgeroepen dat de commissaris van de Koning een integriteitsonderzoek zou willen laten uitvoeren naar het besluitvormingsproces over de herindeling op de Hoeksche Waard. Dit beeld was niet juist. De commissaris had met de heren Zwerus en Privé van de PVV statenfractie slechts afgesproken dat de commissaris, als voorzitter van GS en PS, in kaart zou brengen hoe feitelijk met de brief van de gemeente Korendijk was omgegaan.

Uit die inventarisatie blijkt dat de brief van de gemeente Korendijk, net als alle andere brieven, is meegenomen in het Verslag Zienswijzen Hoeksche Waard, dat GS op 17 januari aan PS heeft toegezonden. Alle statenleden zijn daarmee op de gebruikelijke wijze geïnformeerd. Er is naar het oordeel van de commissaris geen aanleiding voor een onderzoek naar de integriteit van het besluitvormingsproces. De commissaris heeft zijn bevindingen gedeeld met de fracties in PS.

Op 22 februari stemden PS in met het voorstel tot een fusie van Binnenmaas, Strijen, Cromstrijen, Oud-Beijerland en Korendijk tot één gemeente per 1 januari 2019. Aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gevraagd hiertoe een wetsvoorstel voor te bereiden. Dat wetsvoorstel wordt vervolgens behandeld in de Tweede en Eerste Kamer.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren