Fotowedstrijd Coöperatie Collectief Hoeksche Waard (CCHW)

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Het weidevogelbeheer staat volop in de belangstelling. Het gaat niet goed met de weidevogels. Maar dat geldt ook voor de vogels op onze akkers. De Hoeksche Waard heeft een grote naam op te houden als het om akkerranden gaat. Met name de hoge dichtheid aan akkerranden mag op veel nationale en internationale belangstelling rekenen. Omdat de akkerranden zelf altijd als uithangbord gebruikt worden, wil CCHW nu graag de vogels op de akkers “in het nieuws” brengen door middel van een fotowedstrijd.

Kievit en Scholekster worden aangeduid als weidevogel, maar ze broeden ook op de akkers in de Hoeksche Waard. We hebben het eigenlijk ook veel liever over boerenlandvogels. Dat geldt ook voor de Veldleeuwerik en de Patrijs. De akkerranden fungeren als foerageergebied voor kuikens die insecten nodig hebben en bieden bescherming en beschutting. Dat is belangrijk, een in het voorjaar nog kale akker biedt weinig voedsel en dekking. Toch zien we de populaties aan boerenlandvogels de laatste jaren sterk teruglopen. Vooral de Patrijs heeft het heel moeilijk!

Het is dan ook van belang dat de nesten met eieren van de boerenlandvogels de gelegenheid krijgen om uit te komen. Wat veel burgers niet weten is dat de boeren in de Hoeksche Waard ieder jaar nesten tijdens het inzaaien/poten verplaatsen op hun akkers om zo bij te dragen aan de slagingskans voor het uitkomen daarvan.

Nu wil CCHW juist deze actie aangrijpen voor een fotowedstrijd. Wij vragen dan ook aan alle boeren in de Hoeksche Waard om hun foto’s (digitaal) van het verplaatsen van nesten/ beschermen of “overslaan” tijdens de werkzaamheden naar ons op te sturen via [email protected] of te delen op onze Facebook pagina van CCHW. Ook op de loonbedrijven en hun medewerkers doen wij een beroep. Wij gaan deze foto’s dan gebruiken om maximale publiciteit hiervoor te krijgen. Ook foto’s gemaakt door boeren die geen lid zijn van CCHW zijn welkom.

Onder de inzenders wordt de mooiste/leukste en/of ludiekste foto beloond met een taart.

CCHW is  belast met de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer en behartigen hiervoor de taken m.b.t. het weidevogelbeheer en de regeling voor het akkerrandenbeheer in de Hoeksche Waard. CCHW zal daarmee de komende 6 jaar (2016-2021) het aanspreekpunt zijn voor de agrarische natuurontwikkeling in de Hoeksche Waard voor zowel de Provincie, Rijk en EU als voor de (deelnemende) agrariërs.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren