Oranjebitter en zes Koninklijke Onderscheidingen in Cromstrijen

Redactie Hoeksch Nieuws
8 Min Read

Cromstrijen – Vandaag reikte burgemeester Jan Luteijn zes Koninklijke Onderscheidingen uit. Om 10.00 uur zijn de heer J.O. ’t Hooft, de heer B.H. Wander, de heer M. van der Stoep, de heer F. Jansen, de heer C. Dorst en de heer M. Voogt  verrast met een onderscheiding omdat zij zich op een bijzondere manier hebben ingezet in de samenleving.

 

 • De heer J.O. ’t Hooft (Johan), uit Numansdorp (63 jaar)
  De heer ’t Hooft ontvangt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij muziekvereniging Wilhelmina. Ook maakte hij 18 jaar deel uit van de vrijwillige brandweer in Numansdorp. Als ondernemer en bouwadviseur is hij ruim 10 jaar voorzitter geweest van de Belangenvereniging Bouwondernemers Hoeksche Waard en van 1996 tot 2014 ook bestuurslid van Bouwend Nederland en daarnaast voorzitter van de afdeling Drechtwaard van Bouwend Nederland. Vanuit datzelfde ondernemerschap was hij ruim 15 jaar bestuurslid van de Rabobank. Ook is deze man begaan met cultuurhistorische kwaliteiten van onze regio. Hij was lid van de Bouwkundige Adviescommissie die de renovatie van het museum Hoeksche Waard in Heinenoord coördineerde. Daarnaast had hij nog tijd voor de Werkgroep Dialecten, waar hij zich als voorzitter onder andere inzette voor de uitgave van het Hoekschewaards woordenboek. Zijn recente bestuurslidmaatschap is van de Stichting Molens Binnenmaas. Burgemeester Jan Luteijn sprak over een bescheiden man, zeer aimabel en altijd gericht op samenwerking. “Een man die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de samenleving en dat nog steeds doet!”

 

 • De heer B.H. Wander (Bastiaan), uit Numansdorp (67 jaar)
  Al vanaf 1978 was de heer Wander als vrijwilliger en later als voorzitter actief bij de NHSV, de Numansdorpse Hengelsport Vereniging. Hij was lid van de commissie wedstrijdzaken, organiseerde viswedstrijden en zorgde voor de uitgave van het verenigingsblad. De heer Wander begeleidde de fusie van alle hengelsportverenigingen in de Hoeksche Waard en sinds 2010 is hij voorzitter van de Hoekschewaardsbrede vereniging. Hij is een gedreven en enthousiaste bestuurder maar ook een actieve en gewaardeerde wedstrijdvisser. Onder zijn bezielende leiding is de vereniging uitgegroeid tot een van de grootste verengingen in de Hoeksche Waard. Burgemeester Jan Luteijn beschrijft de heer Wander als een voorzitter die altijd op zoek is naar verbeteringen en naar vernieuwingen. “Dat inspireert de leden om hetzelfde te doen en samen te zorgen voor een grote en vitale vereniging, waar jong en oud wekelijks met plezier aan het vissen is.”

 

 • De heer M. van der Stoep (Rinus), uit Klaaswaal (73 jaar)
  De heer Van der Stoep is in november van dit jaar 65 jaar lid van Muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal, en nog steeds spelend lid. Als schilder van beroep vervulde hij vrijwillig vele jaren het schilder- en onderhoudswerk van het verenigingsgebouw van NLS. Tot aan de dag van vandaag is hij verantwoordelijk voor de organisatie van de oud papier container die een belangrijke bron van inkomsten is voor de vereniging. Ook helpt hij al jaren mee met de organisatie van dorpsactiviteiten zoals Koningsdag. De heer Van der Stoep droeg ook jarenlang actief bij aan de muzikale kwaliteiten van De Egerlanderkapel Die Alpenjäger in Klaaswaal. En is vanaf 1997 muzikant in het Vrijwillig Fanfareorkest der Genie, waarvoor elke maand geoefend wordt in de kazerne in Vught. Volgens de burgemeester mag niet onvermeld blijven dat de heer Van der Stoep al meer dan 20 jaar mantelzorgtaken uitvoert omdat zijn vrouw afhankelijk is van een rolstoel en dus beperkingen heeft in haar mobiliteit. Hij zorgt met toewijding voor zijn vrouw. “Dit doet hij met een hart wat deelt en met een arm die leidt, dat mag best wel eens beklemtoond worden”, aldus burgemeester Luteijn.

 

 • De heer F. Jansen (Frank), uit Numansdorp (51 jaar)

De heer Jansen vervult al twintig jaar de rol van kaderinstructeur van de plaatselijke EHBO afdeling. Hij geeft zowel les aan starters als aan gevorderden. Ook verzorgt hij de herhalingscursussen voor de AED hulpverlening bij vele sportverenigingen. ‘Hij heeft passie voor het vak”, aldus burgemeester Luteijn. Als lid van de EHBO afdeling is hij ook actief in het rooster van eerste hulpverlening bij evenementen en voetbalwedstrijden. Tevens is hij acht jaar brandweervrijwilliger in Oud-Beijerland en later in Numansdorp geweest. Ook toen kwamen zijn kwaliteiten als hulpverlener naar boven. Daarnaast was hij lid van het BOT team, het brandweer opvang team wat met de manschappen spreekt na afloop van een incident. 

 • De heer C. Dorst (Cor), uit Klaaswaal (60 jaar)
  Al vanaf 1997 is de heer Dorst Lotus slachtoffer tijdens de oefenavonden van de EHBO afdeling Numansdorp. Vanaf 1998 speelt hij ook slachtoffer bij de Lotuskring Hoeksche Waard. “De heer Dorst doet dit werk met hart en ziel”, aldus burgemeester Luteijn. Ook bij brandweerwedstrijden wordt hij gevraagd om bij het incident of bij de brand een rol als slachtoffer te spelen. De heer Dorst is ook regelmatig te zien bij evenementen en wedstrijden en ook verzorgt hij de opleiding voor de Jeugd EHBO in Goudzwaard en de herhalingscursussen AED bij de tennis- en de golfclub. Burgemeester Jan Luteijn kent de heer Dorst ook als collega in het gemeentehuis. “Hij is al jaren medewerker in de buitendienst en alle dagen actief in onze kernen. En ook hier komen zijn EHBO vaardigheden van pas.” 
 • De heer M. Voogt (Mar), uit Numansdorp (71 jaar)
  Voor de heer Voogt spelen zijn activiteiten hier om de hoek plaats, namelijk op de tennisbaan en in de sporthal. Al in 1976 werd hij vrijwilliger bij Tennisvereniging Numansdorp en vanaf 2008 is hij voorzitter van deze vereniging. Hier maakte hij de afgelopen periode deel uit van de technische commissie en is nog steeds lid van de activiteitencommissie. Iets wat onmisbaar is voor een vitale vereniging. In 1985 was hij medeoprichter van de Volleybalclub, een groep sporters die ook buiten het tennisseizoen actief met sport bezig wilde zijn. Een bijzondere activiteit van de Volleybalclub is het jaarlijks overbekende Kersttoernooi waarvoor de heer Voogt veel organisatie-uren leverde. Burgemeester Jan Luteijn over de heer Voogt: “Deze voorzitter geeft bezielend leiding, is enthousiast en een voorbeeld voor anderen. Hij verslaat de kunst van het organiseren en coördineren als geen ander. Hij regelt uitstapjes, zoekt sponsors en serveert als het nodig is ook maaltijden uit. De heer Voogt is een samenwerker en inspirator binnen en buiten de beide verenigingen.” 

De heer B.H. Wander, de heer M. van der Stoep, de heer F. Jansen, de heer M. Voogt en de heer C. Dorst zijn woensdag 26 april benoemd tot Lid in de Orde van Oranje‑Nassau en de heer J.O. ’t Hooft is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren