25% ouders laat ogen kinderen niet controleren

Doe de Zomer Oog Check en zorg voor goed zicht in het verkeer en op school

165

Regio – 25% van de ouders met kinderen in de leeftijd van 0 t/m 12 jaar geeft aan dat de ogen van hun kinderen nog nooit zijn gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en Opticiens.

Ook bij kinderen is het echter belangrijk om de ogen regelmatig te laten controleren. Bij 30% van de kinderen in deze leeftijdscategorie die wél zijn gecontroleerd, is namelijk een oogafwijking geconstateerd. Daarbij ging het om oogafwijkingen als bijziendheid en verziendheid, maar ook scheelzien en een lui oog. Aangezien goed zien van groot belang is bij de ontwikkeling van een kind, en zeker ook bij de veiligheid op straat, is het advies van Veilig Verkeer Nederland en Opticiens om tijdens de zomer de Zomer Oog Check te doen.

“Slecht zicht bij kinderen in combinatie met weinig ervaring in het verkeer zorgt voor levensgevaarlijke verkeerssituaties. Het regelmatig laten controleren van de ogen van kinderen is een noodzaak. Zo zorgen we met elkaar voor minder ongelukken op straat”, aldus Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland.

Redenen om ogen te laten controleren

Meest genoemde redenen van ouders om de ogen van hun kinderen te laten controleren, zijn dat het kind steeds vaker last van hoofdpijn heeft of dat er problemen op school zijn. Denk hierbij aan het niet goed kunnen lezen van het schoolbord en/of moeite hebben met schrijven.

Oogafwijkingen na oogcontrole
30% van de ouders geeft aan dat bij hun kind(eren) tijdens de oogcontrole een oogafwijking is geconstateerd en dat het daarbij meestal ging om bijziendheid (13%) of verziendheid (13%). Andere genoemde oogafwijkingen zijn scheelzien en het hebben van een lui oog.

Eén keer per jaar de ogen controleren is ideaal. Dat zeggen zowel opticiens, optometristen als oogartsen. Wilt u er zeker van zijn dat uw kinderen zich van kleins af aan goed ontwikkelen? En mee kunnen doen op school en adequaat leren lezen en schrijven? Doe dan iedere zomer de Zomer Oog Check. Zorg ervoor dat uw kinderen goed kunnen zien!

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.