GenX breed verspreid in het drinkwater’ Evides zegt dat drinkwater betrouwbaar is

2074

REGIO – De omstreden stof GenX zit op veel meer plaatsen in het drinkwater dan tot nu toe bekend was. Dat schrijft het AD op basis van eigen onderzoek. De krant liet bij de Vrije Universiteit kraanwater onderzoeken uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam.

In alle drinkwatermonsters van het AD bleken kleine hoeveelheden GenX te zitten. De stof wordt geloosd door het bedrijf Chemours in Dordrecht. De stof is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Uw drinkwater voldoet aan de zeer strenge eisen die hiervoor in Nederland gelden en is veilig om te drinken laat Evides weten op haar website.

GenX wordt en PFOA is door sommige industrieën uitgestoten in water en lucht. Deze stoffen verspreiden zich zo in het milieu. Het komt voor in de oppervlaktewaterbronnen, die Evides gebruikt om drinkwater van te maken, zoals de Maas en het Haringvliet.

De aangetroffen concentratie is zeer laag: 25 tot 75x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt voor deze stoffen als veiligheidsgrens voor betrouwbaar drinkwater laat Evides weten.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.