De Hoeksche Waardse Senioren Partij wil de Hoeksche Waarders massaal op de E-Bike

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read
Foto Pixabay

Als het aan de Hoeksche Waardse Senioren Partij ligt, gaan de Hoeksche Waarders massaal gebruik maken van de elektrische fiets. HWSP heeft het dan niet (alleen) over de senioren, nee, we hebben het over de forenzen die heen- en weer reizen tussen woonplek en werkplek. 

Veel Hoeksche Waarders stappen in de auto en rijden 10 á 20 km naar hun werk. Richting o.a. Rotterdam en Dordrecht, maar ook van bijvoorbeeld van Puttershoek naar Oud-Beijerland. Wat is er nu mooier om deze afstand op de fiets af te leggen? Beter nog, op een elektrische fiets waardoor je in een mum van tijd op je werkplek zit en die ook nog allerlei andere voordelen biedt. Denk aan:

  • Minder CO2- en stikstofuitstoot;
  • Minder afschrijving en onderhoudskosten op de auto;
  • Geen ergernis in de file;
  • Geen dure benzine of diesel kosten, opladen van de e-bike is een schijntje;
  • Het is goed voor de gezondheid, 2x per dag een stuk fietsen.

Bijdrage aan Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Daarnaast kunnen wij als Hoeksche Waarders hiermee een bijdrage leveren aan de “Duurzame Ontwikkelingsdoelen”, de zogenaamde SDG’s (Sustainable Development Goals). Deze in 2015 door de Verenigde Naties (VN) vastgestelde SDG’s, zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het idee hierachter is dat niemand achterblijft en dat iedereen in staat moet zijn om mee te bouwen aan een betere toekomst. Met het op de elektrische fiets stappen, dragen wij als Hoeksche Waarders ook ons steentje bij aan de volgende SDG’s:

  • Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden: gezonde inwoners, mentaal en lichamelijk, zijn de basis voor een gezonde samenleving en economie.
  • Maak steden veilig, veerkrachtig en duurzaam: verstedelijking tegen gaan door prachtig en groen te wonen in de Hoeksche Waard en zonder CO2 uitstoot fietsend naar het werk in de stad.
  • Aanpak klimaatverandering: vermindering CO2 uitstoot doordat we op de fiets stappen en de auto laten staan.

Waarom deze oproep van HWSP?

In 2023-2024 gaat de Heinenoord tunnel op de schop en zal dan regelmatig dicht zijn. Ook de kiltunnel zal worden gerenoveerd. Allemaal ellende voor het autoverkeer, maar niet voor de verstandige fietser.

Om dit te realiseren wil de Hoeksche Waardse Senioren Partij het college verzoeken om het volgende zo snel mogelijk in gang te gaan zetten:

  • In samenwerking met de werkgevers een plan opstellen zodat de forenzen voordelig een e-bike kunnen aanschaffen. In dit plan uitgewerkt: de bijdrage van de werkgever, subsidie van de gemeente en natuurlijk een eigen bijdrage van de werknemer (kan ook een lening zijn, hij/zij verdient dit gemakkelijk terug doordat de auto blijft staan);
  • De gemeente gaat in 2021 en 2022 aan de slag om de “Snelfietspaden” te realiseren. Dit is nodig daar de standaard fietspaden door toename van de e-bikes niet meer voldoen. Als er meer snelfietspaden komen, wordt de elektrische fiets voor veel forenzen een zeer interessant alternatief;
  • In het verlengde van voorgaande punten moet het college haast maken met de aanleg van de P+R bij het busstation (dit is wel een provincie aangelegenheid, maar een beetje druk kan geen kwaad).
  • Bij het busstation moet een grote en veilige fietsenstalling komen om de vele forenzen ook de gelegenheid te geven om vanuit de Hoeksche Waard naar het busstation te fietsen en daar de bus te nemen naar Rotterdam etc.;
  • In het verlengde hiervan zou het mooi zijn wanneer er extra busbanen worden aangelegd. Dit komt de snelheid van het woon-werkverkeer ten goede en heeft als bijkomend voordeel dat de bussen tijdens de renovatie van de Heinenoord tunnel door de tunnel blijven rijden. De auto moet omrijden, de bus en fiets kunnen door de tunnel.

Motie

De Hoeksche Waardse Senioren Partij is van plan om een motie in te dienen om bovenstaande in 2021 en 2022 te realiseren en hoopt dat de gehele raad hierin meegaat.

Het kabinet trekt versneld 1,9 miljard uit voor onderhoud en vervanging van wegen. Waarom zou de Hoeksche Waard niet versneld bovenstaand plan kunnen realiseren? Ik zou zeggen, profiteer ervan!

Tenslotte zijn wij allemaal winnaars: schonere lucht, minder CO2- en stikstofuitstoot, bewegen is goed voor de gezondheid van de werknemer, minder files, minder ergernis, minder kosten voor de werkgever en werknemer, wat willen wij nog meer!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren