Bodemdaling door gaswinning in de Hoeksche Waard – NAM geeft 14 mei uitleg

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Raadslid Tania Heimans die zich altijd met 200 procent inzet voor de inwoners van de Hoeksche Waard bij de gaswinning locatie NAM Numansdorp aan de Kloostersweg Klaaswaal (gaswinning Oudeland). - Foto PR

Gaswinning in de Hoeksche Waard zorgt voor bodemdaling en zelfs kans op aardbevingen. Dankzij de vragen hierover van raadslid Tania Heimans (GroenLinks) komt de NAM hier dinsdag 14 mei vanaf 19.30 uur tekst en uitleg over geven in het gemeentehuis van Oud-Beijerland.

Nu de gaskraan in Groningen dicht is, zijn we in Nederland meer afhankelijk van kleine gasvelden. De vergunningen voor gaswinning in onze gemeente worden verlengd, dit is de gemeenteraad in februari meegedeeld. Het gaat hierbij om Oud-Beijerland Noord, gasveld Oudeland en winningsplan Spijkenisse waarvan gasveld Hekelingen deels onder de Hoeksche waard ligt. Voor de locatie Oud-Beijerland Noord betekent de gaswinning een verwachte totale bodemdaling tot maximaal 4 cm, waarvan tot 2 cm door de nieuwe vergunning – zo staat in het besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat te lezen. Daarbij bestaat een kans op aardbevingen in het veld van Oud-Beijerland Noord, volgens de NAM bedraagt de realistisch sterkst mogelijke beving 2,9 op de schaal van Richter. Al wordt in het besluit benadrukt dat er nog nooit bevingen boven olie- en gasvelden in Zuid-Holland zijn geregistreerd.

Bij raadslid Tania Heimans van GroenLinks roept dit alles vragen op. Het verbaast haar dat de gemeenteraad als vertegenwoordiging van de inwoners niet is betrokken bij de verlenging van de vergunningen. „Vanzelfsprekend kunnen we nog niet zonder gas, maar gemeenteraad en inwoners dienen wel bij de gaswinning op ons eiland te worden betrokken. Wat levert het ons op, behalve bodemdaling? En wie garandeert dat deze geen schade aan woningen, gebouwen en de natuur oplevert? Zoek op de website van de gemeente naar gaswinning en je vindt er niks.” Sinds ze twee jaar geleden raadslid werd ijvert ze al voor transparantie en een informatiebijeenkomst. Die laatste komt er nu op haar verzoek. Dinsdag 14 mei vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis van Oud-Beijerland, tijdens de zogenoemde Beeldvormende Vergadering van de gemeenteraad, zal de NAM uitleg geven over de gas- en oliewinning in de Hoeksche Waard. Het is een openbare bijeenkomst waar inwoners welkom zijn en die ook online kan worden gevolgd.

Volgens Heimans is het een begin. Ze vindt het vooral belangrijk onafhankelijke informatie te krijgen. „Zelf ontdekte ik dat onze bodem daalt door gaswinning omdat er een landmeter van de NAM bij ons op de dijk, nabij het Oudeland, metingen deed. Hij gaf een brief waarin stond dat de metingen worden gedaan om te kijken ‘of er maatregelen nodig zijn om de effecten van bodemdaling door gaswinning op te vangen’. Ik dacht even dat deze man wel erg verdwaald was en eigenlijk in Groningen moest zijn. Net als meer inwoners wist ik tot dan toe niet eens dat er ook in de Hoeksche Waard olie en gas worden gewonnen. Gelukkig is de presentatie van de NAM een eerste stap naar meer duidelijkheid daarover.”

Via de website van de gemeente is meer informatie over de presentatie van de NAM te vinden: https://www.gemeentehw.nl/actueel/de-raad-luistert-dinsdagavond-14-mei/


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren