Zonnige opening van het Peerdegaerdts Plukfestijn

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

Strijen – September is oogstmaand op Landgoed De Peerdegaerdt, traditiegetrouw de maand dat het Strijense landgoed haar Plukfestijn organiseert. Vandaag vond de opening van dit Peerdegaerdts Plukfestijn plaats door ruim 130 leerlingen, waarvan 6 leerlingen het eerste kistje stoofperen hebben geplukt. Tijdens de kick-off van het nieuwe programma “Ieder in zijn kracht” werd dit kistje stoofperen door wethouder Ina van der Werf overhandigd aan Zorgwaard, zodat de bewoners heerlijke stoofperen kunnen eten.  

In totaal kwamen zes verschillende scholen met hun leerlingen langs voor een ochtendvullend programma in de boomgaard van het landgoed. Jakoline van Bezooijen, werkzaam bij de Peerdegaerdt, vertelt enthousiast: «Op De Peerdegaerdt willen we mensen graag in hun eigen kracht zetten, door ze met de natuur in contact te brengen en te laten beleven hoe fijn het is om buiten bezig te zijn. Deze ochtend hebben we een heel gevarieerd programma voor de kids samengesteld. Zo gaan alle kinderen peren plukken, maar ook staat het maken van insectenhotels, pluizen van uilenballen, cartoons tekenen, zelf jam maken en het maken van je eigen moestuintje op het programma. Daarnaast leren de kinderen te praten met paarden, gaan ze olijfolie maken, wol verwerken en leren ze meer over bijen. We hopen dat de kids dolenthousiast en met mooie verhalen naar huis gaan.»

Aan het einde van de ochtend had voorzitter Bert Tuk van CSG de Waard gezorgd voor een bijzondere verrassing. Als dank dat elk jaar scholen van CSG De Waard tijdens de openingsdag van het Plukfestijn aanwezig mogen zijn, overhandigde hij aan de organisatie van het plukfestijn het gedicht “fruitoogst” van Ingrid van den Oord, dichter van de Hoeksche Waard. Ingrid was zelf aanwezig om dit prachtige gedicht voor te dragen in het zonnetje onder een ruim 100 jaar oude Zwijndrechtse Wijnpeer. 

Mijlpaal zorgboerderij gemarkeerd door kick-off programma “Ieder in zijn kracht”

Tijdens deze openingsdag van het Plukfestijn werd ook een mijlpaal van de zorgboerderij bereikt middels de kick-off van het programma “Ieder in zijn kracht“. Wethouder Ina van der Werf nam de honneurs waar door kort in te gaan op het belang van kleinere zorgaanbieders, zoals zorgboerderijen. De wethouder zegt hierover “We zien kleinere zorgaanbieders vaak een ander soort dagbesteding aanbieden, als waardevolle aanvulling op de wat grotere reguliere instellingen voor dagbesteding” en refereert hierbij naar het nieuwe programma “Ieder in zijn kracht” dat de zorgboerderij van De Peerdegaerdt vandaag tijdens de opening van het Plukfestijn gelanceerd heeft. “Dit past bij de visie van de Peerdegaerdt, waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheden van alle mensen die hier door de poort komen”.

Anneke Goud is sinds dit jaar de zorgcoördinator van De Peerdegaerdt en is erg enthousiast over het nieuwe programma “Ieder in zijn kracht”. “We zijn dit jaar een traject gestart om een verdere professionalisering van onze zorgboerderij in gang te zetten. We hebben SPV-er en klinisch epidemioloog Patrick Leenen gevraagd ons hierbij te ondersteunen en zijn uiteindelijk uitgekomen op een structuur van ontwikkelpaden, welke gericht is op de begeleidingsbehoefte van onze cliënten. Vanuit onze thema’s Mens, Dier en Natuur hebben we de ontwikkelpaden vormgegeven, waarbij we een onderverdeling maken tussen laag complexe en hoog complexe werkzaamheden. 

Op deze manier sluiten we veel beter aan op de ontwikkelmogelijkheden van de deelnemers van onze zorgboerderij. Het onderscheidende is daarnaast dat we hiermee gaan werken vanuit de begeleidingsbehoefte van individuele cliënten en niet zozeer vanuit een doelgroep benadering. Hierbij maken we gebruik van de positieve kracht van onze mooie locatie, waarbij de energie van de natuur voelbaar is en we mensen zoveel mogelijk willen uitnodigen tot een gezonde levensstijl.”

Deze kick-off werd luister bijgezet door de overhandiging van het eerste kistje stoofperen door de wethouder aan Zorgwaard en een krat groentes voor het initiatief “Samen Eten” van Het Molenschaer.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren