Wat doet de Miljoennota 2017 voor ondernemers in de Hoeksche Waard?

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Hoe staan ondernemers in de Hoeksche Waard ervoor na de Miljoenennota 2017? Die vraag stond woensdag 20 september centraal tijdens het Prinsjesdagontbijt van ondernemersvereniging OHW in het Rabobank Haringvliet kantoor in Heinenoord. Dat er evenveel kansen als uitdagingen liggen, daar was iedereen het wel over eens.

Na het ontbijt waar verschillende ondernemers met elkaar in gesprek kwamen, volgde een welkomstwoord van de Strijense burgemeester Jan Waaijer. ‘In de Hoeksche Waard werken ondernemers & gemeenten samen. Er is bruis, er is energie. En daarom is het leuk dat wij hier bij de Rabobank aanwezig zijn.’

Nieuwe perspectieven Hoeksche Waardse economie

Volgens Waaijer biedt de nieuwe Miljoennota nieuwe perspectieven voor onze economie. ‘Maar de buitenwereld bepaalt de toekomst voor ondernemers. Hier maak je het verschil tussen niets doen en gas geven.’

Wat gas geven betreft geeft de Miljoenennota ook nieuw perspectief aan de ondernemer, volgens OHW-bestuurslid Erik Klop, fiscalist en partner van Visser & Visser. Als belastingadviseur is hij voorzichtig: ‘Wij verwachten dat de economische groei enigszins afneemt door onrust in de wereldpolitiek, neem bijvoorbeeld Noord-Korea. Maar er zijn wel fiscale voordelen’  

Zo verlaagt de 3e box  met 20 procent en zijn er meer legale alternatieven om belastingdruk te verlagen. Meer hierover leest u op de site: https://www.visser-visser.nl/ ‘Of u maakt een afspraak en dan sta ik graag voor u klaar’, aldus Klop.

Rabobank biedt kansen agrarische sector

Hierna sprak Wim Nobel, Directeur Bedrijven bij de Rabobank Haringvliet, die de ontbijtruimte faciliteerde. Veel ondernemers in de Hoeksche Waard weten hoe de bank zich voor het ondernemersklimaat inspant.

Nobel: ‘Wij overleggen met de agrarische sector hoe we hun logistieke keten kunnen inkorten. Het is toch vreemd dat aardappels van deze bodem over de hele wereld gaan? Daarom hebben wij nu een project waarin wij die aardappels leveren aan ouderenzorginstellingen in de Hoeksche Waard.’ Ook startte de Rabobank onlangs een project voor ondernemers om jonge hoogopgeleiden aan te trekken.

Is die leegloop van hbo’ers en wo’ers een issue in de Hoeksche Waard? Professor en geograaf Pieter Tordoir onderzocht dat. Als ondernemer heeft hij zijn eigen bedrijf Ruimtelijk Economisch Atelier.

Veel hoge en middeninkomens in de Hoeksche Waard

Als onderzoeker viel Tordoir het op dat er veel forensisch verkeer is tussen de Hoeksche Waard en Rotterdam. Maar onze kansen zitten in de eigen beroepsbevolking. ‘De Hoeksche Waard wordt gedomineerd door hogere midden inkomens. Tegen zijn verwachting in verdwijnt het aantal jongeren nog niet zo snel in vergelijking met de landelijke tendens. Jullie zijn een vitale werkbare en vruchtbare bevolking.’ Het viel hem ook op dat onze woningmarkt gunstiger is, dan het nabijgelegen Barendrecht. Dat is een opsteker.

Deze conclusie wordt afgesloten door de Strijense burgemeester Jan Waaijer ‘Daarom is het belangrijk dat wij met ons gezicht naar Rotterdam staan en niet met de rug. En met oog daarop blijven wij toch trots op de Hoeksche Waard. Daarom zeg ik driewerf hoera voor onze regio: ‘Leve de Hoeksche Waard.’ En de aanwezigen volgen: ‘Hoera, hoera, hoera.’


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.