Meedoenregeling kinderen wordt fors uitgebreid: veel extra’s bij laag inkomen.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Voor veel mensen in de Hoeksche Waard zijn de kosten voor de schoolreisjes, muzieklessen, sportclub of nieuwe computer van de kinderen niet of nauwelijks op te brengen. Misschien is het nog niet bij iedereen bekend, maar u kunt hiervoor al sinds begin dit jaar terecht bij de Meedoenregeling.

De Meedoenregeling biedt gezinnen met een laag inkomen een tegemoetkoming in de jaarlijkse kosten voor sport- en culturele activiteiten van de kinderen (tot 18 jaar). Voor veel ouders vallen dit soort activiteiten namelijk als eerste af wanneer ze minder geld te besteden hebben. De keuze tussen een nieuwe winterjas en een dansles of nieuwe computer is dan snel gemaakt. Terwijl het juist zo belangrijk is dat kinderen hun talenten ontwikkelen.

Om meer kinderen te bereiken en elk kind in de Hoeksche Waard een gelijke start en gelijke kansen te geven, maakt Werk & Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) met terugwerkende kracht extra geld vrij. Ook zijn de regels per 1 oktober verruimd. Zo mogen álle ouders met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm zich nu voor een bijdrage aanmelden –eerst was dit nog tot 110%.

Per maand gaat het dan om een netto inkomen tot € 1.741,00 voor echtparen/samenwonenden en tot € 1.219,00 voor een 1-oudergezin. ‘Daardoor kunnen meer gezinnen van de regeling gebruikmaken. En dit is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2017’, zegt wethouder Mol, lid  dagelijks bestuur van WIHW als portefeuillehouder Inkomen en Schulddienstverlening. ‘Ik roep dan ook iedereen op zich aan te melden. We hebben in de Hoeksche Waard goede voorzieningen en die moeten voor alle kinderen beschikbaar zijn.’

Inhoud Meedoenregeling
Wie voldoet aan de voorwaarden kan per kind tot een bepaald maximum een vergoeding krijgen voor deelname aan bijvoorbeeld een schoolreisje en sport- en culturele activiteiten, en voor de aanschaf van een computer, smartphone of fiets. Volgens wethouder Mol vallen ook theaterbezoek, of een abonnement op bus of bibliotheek onder de regeling. ‘En niet te vergeten de eenmalige bijdrage voor brugklassers, om de kosten te dekken voor schooltas, gymkleding, rekenmachine, woordenboeken en gereedschap.’

Nieuw is dat ouders ook op een structurele bijdrage mogen rekenen in de schoolkosten. In het basisonderwijs € 50 per jaar t/m groep 7 en € 100 per jaar in groep 8. In het voortgezet onderwijs

€ 50 per jaar en in de brugklas nog eens € 50 voor noodzakelijke huiswerkbegeleiding.

Wethouder Mol: ‘En omdat tweetalig onderwijs nogal wat bijkomende kosten met zich meebrengt, geven we in dit geval een vergoeding van € 250.’ De Meedoenregeling is dus een prima kans om de lasten wat te verlichten. Meer informatie over de regeling en de aanvraag staat op wi-hw.nl. Cliënten van WIHW ontvangen nog een aparte nieuwsbrief.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.