Help zaterdag 4 november mee tijdens de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt

Geef De Peerdegaerdt een opknapbeurt en draag bij aan het onderhoud van dit prachtige stukje landschap

0
246

Strijen – Landgoed De Peerdegaerdt in Strijen doet net als vorig jaar op de eerste zaterdag van november mee aan de Natuurwerkdag. Tijdens deze grootste en gezelligste vrijwilligersactie in het groen helpen vrijwilligers De Peerdegaerdt mee bij de verdere aanleg van de ecologische moestuin, maar ook het winterklaar maken van De Peerdegaerdt door het snoeien van fruitbomen, knotten van wilgen, aanleggen van takkenrillen, bijwerken van composthopen en het herstellen van een aantal borders uit de Mien Ruys tuin.

De jaarlijkse Natuurwerkdag is een van de grootste vrijwilligersacties van Nederland georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland. Op meer dan 500 locaties door heel Nederland kan jong en oud als vrijwilliger onder andere bomen zagen, snoeien, houtwallen afzetten en wilgen knotten. Het is een onderhoudsbeurt van het landschap.

Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt vertelt enthousiast “voor De Peerdegaerdt is de Natuurwerkdag een goede gelegenheid om met een grote groep mensen extra werk te verzetten. De vaste medewerkers en vrijwilligers komen hier normaal niet aan toe. Ook komen nieuwe mensen in contact met De Peerdegaerdt. We hopen natuurlijk dat we deze mensen een mooie beleving kunnen geven en dat ze zo positief zijn dat ze vaker een dagje vrijwilligerswerk willen doen”. Tijdens de Natuurwerkdag kan de jeugd ook op De Peerdegaerdt terecht voor hun maatschappelijke stage.

Vrijwilligers

Het landschap kan niet zonder vrijwilligers. Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar hun waarde laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap.

Programma Natuurwerkdag 2017 op De Peerdegaerdt

Vanaf kwart voor tien staat de koffie en thee klaar op zaterdag 4 november, waarna de Natuurwerkdag op De Peerdegaerdt in Strijen om tien uur ’s ochtends van start gaat met een korte uitleg over de geschiedenis van de Peerdegaerdt. Vervolgens komen de werkzaamheden die die dag uitgevoerd kunnen worden aan bod. Meedoen aan de Natuurwerkdag is interessant voor mensen die een leuke gevarieerde actieve dagbesteding zoeken en in het bijzonder voor mensen die zelf nog wat willen opsteken over de werkzaamheden in moestuin, siertuin en boomgaard.

Frans Jansen, een expert op het gebied van hoogstamboomgaarden en landschapsbeheer, neemt op zijn altijd enthousiaste en deskundige wijze de begeleiding voor het winterklaar maken van het landgoed voor zijn rekening, waar Marien de Bruijn zich met een deel van de vrijwilligers zal richten op de verdere aanleg van de natuurlijke moestuin. Ook verzorgt De Peerdegaerdt voor alle deelnemers een heerlijke biologische lunch met een warme soep, zodat iedereen weer energiek verder kan met het middagprogramma. Met het Peerdegaerdts dubbelsapje zal rond vier uur ’s middags het programma afgesloten worden.

Meedoen en aanmelden

Ook enthousiast geworden om mee te doen op De Peerdegaerdt? Meld je dan aan!

Aanmelden

Het aantrekken van goede, waterdichte kleding en het dragen van laarzen/stevige schoenen is aanbevolen. Meer informatie is ook te vinden op www.peerdegaerdt.nl en op de Facebookpagina https://www.facebook.com/peerdegaerdt.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.