Expositie veelzijdige familie Verhoeff in gemeentehuis Binnenmaas

250

MAASDAM – Verhoeff: Een veelzijdige familie anno 1755 tot heden’ is de titel van de tentoonstelling waarmee gemeente Binnenmaas het jaar afsluit. Het gemeentehuis wordt gevuld met het kunstzinnige werk van acht familieleden Verhoeff, onder wie voorvader Jan Verhoeff (1755) uit Rhoon. De expositie wordt 23 november geopend door San Vermaas, medewerker Kunstzaken van Binnenmaas, en is te zien tot donderdag 11 januari 2018.

Jan Verhoeff

Jan Verhoeff was ‘meester verwer en glasenier’ en de eerste Verhoeff van wie bekend is dat hij werkte als ambachtsman en als kunstenaar. Van hem is onder meer een deel van een gerestaureerde wandschildering te zien, gefotografeerd in een huis in Westmaas. De wandschildering dateert van begin 1800. Aan het begin van de 19de eeuw vestigde Verhoeff zich in de Hoeksche Waard. Sindsdien is er in de Hoeksche Waard altijd wel een Verhoeff betrokken bij activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, of culinaire zaken zoals catering en het schrijven en publiceren van kookboeken.

Uiteenlopende kunstdisciplines

De exposanten zijn Theo Verhoeff en zijn kinderen Niekolieke, Jankees en Leon, hun nichtje Nicole en de oudste en jongste zus van Theo, Janie en Corrie. De tentoonstelling omvat fotografie, glaskunst, sieraden, (ambachtelijke) schilderkunst, kookkunst en -boeken, beelden, keramiek en emaillen wandobjecten. Ook is er ander werk te zien uit het archief van de familie Verhoeff, waaronder  schetsboekjes, tekeningen en artistieke krabbeltjes die de erfelijke kunstzinnigheid illustreren.

De combinatie van ambachtelijk werken en creativiteit is een kenmerk van alle deelnemers aan de tentoonstelling. Daarbij valt het hoge niveau van hun vakmanschap op. Theo Verhoeff, van wie in Museum Hoeksche Waard de tentoonstelling ‘De glazen natuur van Theo Verhoeff’ te zien is (tot 4 maart 2018), is bijvoorbeeld Meester schilder, gediplomeerd fresco-restaurateur en hout- en marmerimitator. Zijn dochter Niekolieke is in Brussel opgeleid tot specialist in deze voor restauraties onontbeerlijke technieken. De oudste zoon van Theo, Leon, is behalve geschiedkundige ook een creatieve cateraar. In zijn gerechten is vaak een hoofdrol weggelegd voor Hoeksche Waardse producten. Zoon Jankees werkt mee in het familiebedrijf Huis & Decoratieschilders Verhoeff, maar hij fotografeert ook. Hij illustreert onder meer de kookboeken van zijn broer. Nichtje Nicole is gediplomeerd zilver- en goudsmid. Daarnaast is zij beeldend kunstenaar en werkt daarbij met natuurlijke materialen uit de Hoeksche Waard. Theo Verhoeffs oudste zus Janie maakt emaillen wandobjecten en zijn jongste zus Corrie beeldhouwt met diverse soorten steen. Zij zijn laatbloeiers en hebben hun creatieve talenten pas na hun werkzame leven ten volle ontwikkeld.

Openingstijden expositie

De tentoonstelling in het gemeentehuis van Binnenmaas aan de Sportlaan 22 in Maasdam is tot en met 11 januari te zien tijdens de openingstijden: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur en op dinsdag van 8.30 tot 20.00 uur.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.