INGEZONDEN BRIEF: 10 redenen voor één gemeente Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
8 Min Read

‘Binnenkort besluit de Tweede Kamer over de vorming van één gemeente Hoeksche Waard. Bij een positief besluit komt een einde aan een slepende discussie en een moeizame samenwerking die het eiland tientallen jaren in de greep houden. Alle 83 raadsleden op het eiland zijn het er wel over eens dat er iets moet gebeuren.

Uitdagingen vragen om sterk bestuur

Ons eiland krimpt en vergrijst in hoog tempo. Jonge mensen en gezinnen trekken weg omdat woonruimte, werk en voorzieningen onvoldoende zijn. Het verkeer loopt vast en openbaar vervoer is onvoldoende. De vitalteit van onze dorpskernen staat onder druk. Als 5 losse gemeenten hebben we bijna geen invloed, krijgen we te weinig voor elkaar en zijn we vooral met onszelf bezig. Als één gemeente Hoeksche Waard staan we sterker en kunnen we onze uitdagingen voortvarend aanpakken. Er is dus geen tijd te verliezen!

Samenwerking door een overkoepelende regioraad?

Is er een alternatief? 31 raadsleden geven de voorkeur aan een ‘versterkte samenwerking’ via een overkoepelende regioraad. Deze wordt boven de 5 gemeenten geplaatst als nieuwe bestuurslaag. Deze regioraad neemt dan vrijwel alle besluiten voor elke gemeente. De 5 huidige gemeenten gaan dan bijna nergens meer over. Wij vinden zo’n samenwerking met beslissingsmacht uit het oogpunt van democratie en zeggenschap ongewenst. Een bestuurder moet rechtstreeks worden gekozen en verantwoording afleggen. Daarnaast zal met een regioraad de bestuurlijke drukte verder toenemen en wordt de afstand met bewoners groter. Het is bovendien een optie met grote financiële consequenties.

10 redenen voor één gemeente

Wij – 52 van de in totaal 83 raadsleden – kiezen voor de meest slagvaardige, transparante, duurzame en democratische oplossing in de vorming van één gemeente Hoeksche Waard. Onze redenen:

  • 1. Eén Hoeksche Waard is van ons allemaal.
    In ons dagelijks leven spelen gemeentegrenzen al geen rol meer. Wij wonen, werken, 
    gaan naar school, sporten, recreëren en ontvangen zorg in de hele Hoeksche Waard.
  • 2. Samen keuzes maken en uitvoeren als één Hoeksche Waard.  
    We gaan de uitdagingen van de toekomst samen tegemoet: de bereikbaarheid van de Hoeksche Waard, zorg voor ouderen, het in stand houden van het landschap en fijn wonen en werken voor iedereen.
  • 3. Niet vijf losse delen maar één bestuurlijk en politiek geheel.  
    Geen concurrentie meer tussen gemeenten, geen gemeentelijk eigenbelang meer en geen oeverloze discussies meer zonder goede oplossing voor het hele eiland.
  • 4. Eén Hoeksche Waard zorgt voor een einde aan de al meer dan 10 jaar lopende discussie.Nu eindelijk de knoop wordt doorgehakt, is er weer tijd en energie voor andere zaken. 
  • 5. Eén Hoeksche Waard is een oplossing voor de toekomst.  
    Gemeenten krijgen steeds meer ingewikkelde taken en verantwoordelijkheden die ze zelfstandig niet meer aan kunnen.
  • 6. Eén Hoeksche Waard: minder bureaucratie, minder overleg, meer daadkracht. 
    Minder burgemeesters, minder wethouders, minder raadsleden, maar wel meer ambtenaren die zich kunnen specialiseren. Zo blijft er meer tijd en geld over voor betere aandacht aan de inwoners in alle dorpen.
  • 7. Kansen voor nog betere dienstverlening. De digitale dienstverlening zal verbeteren en als u dat niet lukt, dan komt de ambtenaar naar u toe in plaats van andersom. Uw paspoort kan zelfs worden thuisbezorgd.
  • 8. Identiteit verandert niet en het verenigingsleven wordt ondersteund.  Mensen, clubs en verenigingen maken een dorp tot wat het is. Zo kan zondagsrust blijven en komt er tijd en geld vrij voor meer ondersteuning van verenigingen die zelf hun toekomst bepalen.
  • 9. Bestuurscentrum op goed bereikbare locatie  
    De huidige gebouwen worden zoveel mogelijk (her)gebruikt, zodat loketten en aandacht voor u op goede afstand gewaarborgd blijft.
  • 10. Dorps- en wijkraden worden gestiumeleerd en gefaciliteerd door de nieuwe gemeente. Juist de dorpen en wijken doen ertoe en niet de kunstmatige gemeentegrenzen van nu. Dat zorgt voor maatwerk. Inwoners weten vaak beter wat goed is voor hun buurt en krijgen meer ruimte daarover te bepalen.

Waarom geen regioraad boven de 5 gemeenten?

  1. Dan blijven we 5 losse delen.
    Gemeentelijk eigenbelang en niet het Hoeksche Waardse belang staat voorop. Het is bovendien geen duurzame oplossing. De fusievraag komt later weer aan de orde.
  2. Gemeenteraden gaan bijna nergens meer over. Een regioraad bepaalt het wel en wee in uw gemeente. De 5 gemeenten lijken dan zelfstandig te blijven maar verliezen zeggenschap, omdat de meeste taken naar de regioraad worden overgeheveld. 
  3. Uw stem heeft minder invloed. De regioraad neemt besluiten namens u, maar u kiest de leden niet rechtstreeks. Daarnaast leidt een regioraad tot trage besluitvorming. Voor veel zaken zult u bij een nieuw ‘regioraadhuis’ terecht moeten.
    4, Een regioraad betekent veel gepraat en weinig daadkracht. Bestuurders zijn voornamelijk met elkaar bezig in plaats van met de uitdagingen van ons eiland.
  4. Inwoners betalen de rekening.Een regioraad kost (te) veel geld. Een overkoepelend bestuur met vergaderlocatie en ambtelijk apparaat naast de bestaande 5 gemeenten zal onherroepelijk een dure opgave zijn, die door de 5 gemeenten zal moeten worden opgebracht. Dat kan ten koste gaan van voorzieningen of de lasten die u betaalt.

Eén gemeente Hoeksche Waard is in het belang van inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke instanties. 

Daarom: één eiland, één bestuur, één Hoeksche Waard!’

De 52 raadsleden vóór gemeentelijke herindeling uit Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen en Oud-Beijerland.

  • BINT: Hein Verbiest, Willem de Jonge, Ruud Horijon, Martin Hoek en  Arie van Ruiven;
  • CDA:  Ad Valkenburg, Arjen de Vries, Koos Oostveen, Adrie Steenbergen, Wout Moret en Henk van de Graaf;
  • D66:Leo Kerpel, Maurice Pahladsingh, Eline Rood, Frits Poutsma, Loes van Wetten, Miranda den Tuinder en Jeffrey Quartel;
  • PvdA:  Piet Penning, Jacob Lagendijk, Jan Maarten Dank, Piet Westdijk, Jelle Stelpstra en Iwan Mahadew;
  • VVD:Leon Niemantsverdriet, Niels Polet, Dirk Groeneveld, Peet van Meel,  Marijke Boorsma, Leon Hoek, Arnold de Man, Willem Tuijnman, Conny Verbaas, Leen Overwater en Bauke Rinsma;
  • ChristenUnie:  Huibert Steen;
  • ChristenUnie/SGP: Alma Vervelde, Piet Meijer, Kees van Pelt, Marco Vis, Peter Mourits, Jan van Westen en Arjan van Steenselen;
  • SGP: Jaap Oudeman, Gerjan Neele, Adriaan van der Wulp en Hans Hoek;
  • GroenLinks: Sandra Hol, Claus aan de Wiel, Caroline Smeets en Astrid Butter;
  • Fractie v.d. Giesen:  Izaäk van der Giesen.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.