D66 Hoeksche Waard hield op 19 april eerste Burgertop in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – D66 kijkt terug op een geslaagde eerste Burgertop op 19 april in CSG Sabina van Egmond in Oud-Beijerland. Een diverse groep van inwoners deed actief mee aan gesprekken over het Oude Raadhuis, Theater, Wonen en Herindeling. Fractievoorzitter Maurice Pahladsingh: “De gesprekken hebben nieuwe invalshoeken opgeleverd. Die nemen we mee naar de raad.”

“Overal in de Hoeksche Waard Tiny Houses”

Het thema wonen leverde veel gesprekstof op. “Tiny Houses? Wat mij betreft overal in de Hoek- sche Waard”, vond een alleenstaande die ziet dat de huidige 5 gemeenten te weinig doen voor de groep met een beperkt inkomen. “Ja, maar maak ze wel passend bij de karakter van de dor- pen.”, vulde een ander aan. Opvallend was de zorg over trend van hoogbouw. “Soms moet het als we niet meer landschap willen bebouwen”, gaf iemand aan, die tegelijkertijd wel opmerkte dat bijvoorbeeld 8 hoog zoals nu Zoomwijck wat hem betreft te hoog is.

“Maak vaart met theater”

Een theater met ruimte voor bijvoorbeeld optredens, film, orkest, muziek, zang, dans, cabaret ziet men wel zitten. “Maak eens vaart met dat theater”, vond iemand. “Er wordt al veertig jaar over gesproken, maar er gebeurt niets.” En de lokatie aan het Spuifront? “Perfect en past goed in het centrum voor een dagje Oud-Beijerland”, vond een ander. “Niet dichtbij een kerk, uit respect voor elkaar. Dan kan het ook zeven dagen per week open.” Over de omvang? Een kleine en een grote zaal lijken logisch: “Want als je het doet, moet je het goed doen.”, sprak iemand stellig.

“In het Oude Raadhuis hoort de historie centraal te staan”

En over de omstreden plannen van de gemeente om een bibliotheek in het Oude Raadhuis te vestigen? “Het Oude Raadhuis is hét herkenbare monument van het dorp. Daar hoort historie centraal te staan.”, deelde een oudere inwoner. “Bezoekers komen niet voor de bibliotheek, maar voor historie”, vulde een ander aan. “Moet er wel een bibliotheek in het centrum?”, werd hardop afgevraagd. “Er staat zoveel leeg. Indien nodig dan in bijvoorbeeld de Veilingpassage, bovendien veel beter bereikbaar”, wist iemand aan te vullen.

“Herindeling biedt juist kansen”

Over de herindeling werden weinig zorgen uitgesproken. Men vond wel dat er te weinig over ge- communiceerd wordt. “Let goed op de historie en de eigenheid”, vond iemand. “Maar die eigen- heid maken we toch zelf? Er komen juist kansen, als het bestuur het goed aanpakt.”, vond een ander. “Ze lopen elkaar in ieder geval niet meer in de weg”, werd met een glimlach opgemerkt.

Pahladsingh kijkt tevreden terug. “Dit is slechts een bloemlezing van alle input die we hebben gekregen. Wij zijn er blij mee. Wordt absoluut vervolgd.”. D66 Hoeksche Waard is van plan de burgertop naar verschillende dorpen te brengen. Een uitgebreid verslag volgt binnenkort op oud- beijerland.d66.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.