Monumentale leilinden naast het vroegere Party Centrum de Posthoorn in Puttershoek gesnoeid: Elk nadeel heeft zijn voordeel….

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
De monumentale linden naast het vroegere Partycentrum De Posthoorn zijn na hele lange tijd weer eens nagekeken en gesnoeid. (Foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior'.)

Puttershoek – ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Eén van de legendarische uitspraken van Nederlands beste voetballer ooit; Johan Cruijff. En een uitspraak die maar wat vaak ook daadwerkelijk uit blijkt te komen. Dat was recent het geval voor de monumentale leilinden naast het vroegere Partycentrum ‘De Posthoorn’ in Puttershoek.

Aan de rand van de Molendijk (hoek Schouteneinde), naast ‘De Posthoorn’ staat nog een groepje van vijf oude leilinden. De bomen hebben een indrukwekkende leeftijd van rond de 170 jaar en staan al lange tijd op de lijst met beeldbepalende bomen van de gemeente Binnenmaas. De bomen werden in 2014 door de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior genomineerd voor het landelijke Register van Monumentale bomen. Een probleempje was wel dat de bomen lange tijd niet meer waren gesnoeid. Volgens een buurtbewoner, die de bomenwerkgroep in 2014 sprak, was dit toen zeker al een jaar of vijftien, twintig geleden. Maar inmiddels zijn we alweer vier jaar verder en staan we aan de vooravond van de sloop van het vroegere partycentrum. De kans bestond dat de kronen beschadigd zouden raken, als er straks een kraan het dak gaat slopen en dus was de logische oplossing om de vroegere leilinden (eindelijk) weer eens goed te laten snoeien. Dat is inmiddels gebeurd, onder het toeziend oog van een erkende boomverzorger. De aanstaande sloop van een historisch pand, hoe jammer dat ook is, heeft dus als pluspunt dat na meer dan twintig jaar de monumentale bomen ernaast weer werden nagekeken en gesnoeid.

Onderzoek bracht hoge leeftijd aan het licht

Dankzij een foto uit 1927, die door een inwoner van Puttershoek, dhr. Roons werd toegezonden aan de regionale bomenwerkgroep kon zo’n zes jaar geleden de leeftijd van de vijf linden flink worden bijgesteld. Begin jaren negentig van de vorige eeuw werden de bomen door een deskundige geschat op 70 à 80 jaar. Dankzij deze oude foto uit 1927 kon de leeftijd met circa 30-40 jaar worden verhoogd. Maar niet veel later kwam er van diverse kanten nog meer informatie boven tafel, waaruit bleek dat de kranige ‘oudjes’ nog een flink stuk ouder waren! Ondermeer de Stichting Oud-Puttershoek had de bomen terug gevonden op oude foto’s uit 1904 en zelfs op een opname van even voor 1900. De linden bleken op deze foto’s nauwelijks kleiner en dunner dan dat ze nu zijn. Gezien het feit dat leibomen die goed onderhouden worden vooral hun energie steken in het aanmaken van telkens nieuwe takken en niet in het laten uitgroeien van een dikke stam, worden de bomen nu geschat op 170 jaar.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren