Eerste Kamer druk bezig met voorbereiding behandeling wetsvoorstel Herindeling Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

DEN HAAG / HOEKSCHE WAARD – De Eerste Kamer is al druk bezig met de voorbereiding van de bespreking en stemming van het wetsvoorstel van fusie van de gemeenten Binnenmaas, Oud-Beijerland, Cromstrijen, Korendijk en Strijen tot de gemeente Hoeksche Waard per 1 januari 2019 dit is te lezen op de website van de Eerste Kamer. 

Procedure behandeling

Op Dinsdag 15 mei 2018 komt de procedure behandeling aanbod in de commissie Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ).

Als de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende heeft voorbereid, kan een debat plaatsvinden. De Eerste Kamer kan het voorstel alleen aannemen of verwerpen. Wijzigingen of verbeteringen (amendementen) kunnen niet worden voorgesteld.

De openbare behandeling ( in juni dit jaar ) vindt plaats in twee rondes (termijnen). In de eerste termijn spreken eerst de betrokken Kamerleden. Zij doen dit namens hun fractie. Daarna antwoordt de bewindspersoon die het wetsvoorstel verdedigt of, als het om een initiatiefvoorstel gaat, de Tweede Kamerleden die het wetsvoorstel hebben ingediend.

Gebruikelijk is dat er een tweede termijn plaatsvindt. Ook daarin komen weer eerst de leden aan het woord en daarna de indieners van het wetsvoorstel.De tweede termijn van de Eerste Kamerleden heet repliek, die van de indieners van het voorstel dupliek.

De leden geven met oog op de vergaderorde tevoren op hoeveel tijd ze denken te gaan spreken

Tweede Kamer

Het voorstel (TK, 2) is op 24 april 2018 na hoofdelijke stemming met 91 stemmen voor en 47 stemmen tegen aangenomen door de Tweede Kamer.

  • Voor: PvdA, GroenLinks, D66, VVD, CDA en ChristenUnie.
  • Tegen: PVV, SP, PvdD, 50PLUS, SGP, DENK en FvD.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.