Open imkerijdagen 2018 in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Tijdens de Landelijke Open Imkerij dagen 2018 stellen imkers in het hele land hun bijenstal open voor bezoek van buitenaf.

Tijdens het bezoeken van de imker krijgt u de gelengheid om een kijkje te nemen in het dagelijkse werk van een imker. Verschillende Imkers uit Nederland doen mee met deze open dagen, in de  Hoeksche Waard zijn dat Leo van der Heijden uit Oud Beijerland, Jack Jacobs (de Jagende Imker) uit Strijen en Flip Wols (De Hoekse Bijenkorf ) uit Puttershoek.

Bijenstand Leo van der Heijden op de volkstuinen in Oud-Beijerland 

 • Langeweg 21, Oud-Beijerland
 • Tegenover het sportpark de Kikkershoek op het terrein van Volkstuinvereniging Oud-Beijerland
 • [email protected]
  Open: zaterdag 14 juli 2018 – 10:00 – 16:00

Bijenstand De Hoekse Bijenkorf

 • Op locatie Mariahoeve;  Weelsedijk 61, 3291 LR Strijen
 • http://www.dehoeksebijenkorf.nl/
 • Tel: 06 21818946 / 06 41504844
 • Open: zaterdag 14 juli 2018 – 10:00 – 16:00

Bijenstand TotalisNaturales  (Jack Jacobs, De Jagende Imker)

 • Oudendijk 47, Strijen
 • http://www.totalisnaturales.nl
 • Tel: 06 30854473
 • Open: zaterdag 14 juli 2018 – 10:00 – 16:00 & zondag 15 juli 2018 – 10:00 – 16:00

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook het vangen van of voorkomen van zwermen, inspelen op het weer en de natuur en natuurlijk het slingeren van de gewonnen honing. Vers gewonnen honing is tijdens de open dagen te proeven, de honingslinger staat klaar!

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug.  

Alle drie de imkers kunnen hierover natuurlijk het één en ander vertellen. De Jagende Imker heeft samen met een buurman een biotoopverbeteringsproject opgestart welke te bezichtigen is. De Jagende Imker heeft in zijn bedrijfsvoering het motto duurzaam benutten centraal staan. Imker Leo is naast een kundig koninginnenteler en hiermee een ras verbeteraar, ook nog eens  gepassioneerd docent bijenteelt en hierdoor een vraagbaak voor veel onderwerpen met betrekking tot bijen. Veel beginnend imkers maken gebruik van zijn kennis.  Imker Flip heeft als overtuiging dat het zorgen voor de natuur een verplichting is en houdt daarom bijen. Hij ziet de bij als het  belangrijkste beestje op de aarde. Sinds mei 2018 heeft hij een certificering voor zijn bloemenhoning als Erkend Streekproduct. Dit is een certificaat waar je trots op mag zijn.

De imkers zullen naast het overbrengen van informatie over bijen, bijenhouden en het werk van een imker ook leuke activiteiten aanbieden tijdens de open dagen. Bij zowel Imker Leo, Imker Flip als de Jagende Imker kunt u de bijen van dichtbijveilig bestuderen door middel van een zogenaamde zichtkast, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Ook kunt u bijvoorbeeld tegen een kleine vergoeding zelf kaarsen maken van bijenwas. Bij imker Flip wordt naast het slingeren van honing ook een kijkje in de keuken gegeven hoe was verwerkt wordt door een imker. Bij de Jagende Imker kunt u op beide dagen, naast proeverijen, onder andere een mini workshop zalf maken volgen. Kortom een leuk en leerzaam uitje.

Wanneer u geïnteresseerd bent in bijen en bijenproducten heten de imkers van de Hoekschewaard u welkom.

 

.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.