Wie wordt de mooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden? Fokveedag Hellevoetsluis: een sprankelend plattelandsevenement

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Hellevoetsluis – Wie wordt de allermooiste koe van de Zuid-Hollandse Eilanden? Frida, Carla, Martha of Guurtje? Zaterdag 11 augustus wordt die vraag beantwoordt. Dan strijden 77 melkkoeien tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis namelijk om deze felbegeerde titel.  

Vijftien melkveehouders uit de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en natuurlijk Voorne-Putten doen mee aan de missverkiezing die de Fokveedag Hellevoetsluis is. Aan het einde van de dag moet duidelijk zijn wie de titel van Grana’s Pie 2 overneemt. Deze koe van melkveehouder Jan Willem Hoftijzer uit Zwartewaal won vorig jaar het plattelandsevenement, dat dit jaar voor de 61ekeer in Hellevoetsluis plaatsvindt.

Oefenen

Tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis draait het niet alleen om de melkkoeien maar ook om kalveren en hun begeleiders. Boerenzoons en -dochters nemen hun mooiste en liefste kalveren mee naar Hellevoetsluis en laten zien dat ze over een paar jaar met gemak in de voetsporen van hun ouders kunnen treden. Zij zullen namelijk in een eigen keuringsring hun kalf zo goed mogelijk aan het verzamelde publiek tonen. Dat gaat niet zonder gedegen voorbereiding. Het kalf moet gewassen en geknipt worden. En de begeleiders moeten ook zelf hun beste beentje voor zetten. Op een zwoele zomeravond eind juli, kwamen de meest fanatieke deelnemers dan ook bij elkaar op het melkveebedrijf van Arie en Wouter van der Kooij in Abbenbroek. Daar hoorden ze van fokkerijspecialist René de Wit hoe ze de tweekoppige jury tijdens de Fokveedag kunnen imponeren. Hoe ze het halster moeten vasthouden, hoe ze door de keuringsring moeten lopen en letterlijk welk poot hun kalf het beste kan voorzetten. Het resultaat is tijdens het zogenoemde showmanship kampioenschap te zien tijdens de Fokveedag Hellevoetsluis.

Konijnenhop

Tijdens de Fokveedag kunnen boeren, burgers en buitenlui, jong en oud niet alleen genieten van imposante koeien maar ook van het mooie boerenleven op Voorne-Putten. Bezoekers van de Fokveedag Hellevoetsluis kunnen bijvoorbeeld tussen de bedrijven door rondstruinen over de streekmarkt. Waar onder meer streekeigen kaas, honing, cakes en verse groenten te koop zijn. Op het Foodplein kun je jezelf te goed doen aan vers fruit, ijs, braadworsten, frites, pizza of poffertjes.

Kinderen kunnen zich vermaken door een rondje te rijden op een kameel of een pony, spelletjes te spelen of door vreemde capriolen uit te halen op een springkussen.

En er is nog meer vertier. Zo is er een trekpaardenshow, een woodcarver die de mooiste figuren uit een boomstronk zaagt met een kettingzaag, een demonstratie met honden die frisbees vangen en de sterke mannen dagen je uit om de strijd met hen aan te gaan. En dan is er ook nog de Konijnenhop. Getrainde konijnen van de Arnhemse SunflowersRanch springen net als paarden over de barrières op een uitgezet parcours. Ook de liefhebbers van oude trekkers en machines komen aan hun trekken. Tijdens de Fokveedag staan de mooiste exemplaren van Voorne-Putten in slagorde opgesteld. En de eigenaren geven graag tekst en uitleg.

Kortom, Fokveedag Hellevoetsluis; daar moet je geweest zijn! 

Fokveedag Hellevoetsluis

  • Datum: zaterdag 11 augustus 2017
  • Tijd: van 09.00 uur tot 16.00 uur
  • Entree: 3 euro, kinderen tot 12 jaar gratis
  • Plaats: Terrein J.B. van den Ban, Smitsweg 29, Hellevoetsluis  

Kijk op de website voor alle informatie over de Fokveedag Hellevoetsluis:

www.fokveedaghellevoetsluis.nl of op www.facebook.nl/FokveedagHellevoetsluis


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.