Help vogels de hitte door!

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Foto Natuurmonumenten
Met de hittegolf die maar voort blijft duren roept Vogelbescherming Nederland iedereen op de vogels in steden en dorpen een handje te helpen. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin help je veel vogels de hitte door.
 

Uiteraard zijn in het wild levende vogels prima opgewassen tegen de hitte. Maar daar waar de omstandigheden minder natuurlijk zijn, is de helpende hand van mensen soms zeer welkom. Zo is er in steden en dorpen tijdens extreem warme periodes niet altijd gemakkelijk water en verkoeling te vinden voor vogels. Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet bij warm weer daarom een waterschaal neer en ververs het water dagelijks. Zo kunnen vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen de meeste vogels vaak zienderogen van op.

Geef nestkasten schaduw

Nog belangrijker dan water, is schaduw voor nestkasten. Voor veel jonge vogels, zoals koolmezen en pimpelmezen, kan extreme hitte snel fataal zijn. Daarom moeten nestkasten eigenlijk nooit in de volle zon opgehangen worden, maar op een koele, schaduwrijke plaats. Hangt een nestkast toch in de zon, probeer dan zoveel mogelijk schaduw te creëren boven de nestkast. Dit voorkomt dat de kuikens oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven. 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.