Vocaal Ensemble Serenade – Rouw en Rauw Musica Laurentius in Mijnsheerenland

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Mijnsheerenland – Op zaterdag 10 november treedt Vocaal Ensemble Serenade op in de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Het programma heeft de titel “Rouw en Rauw” en behandelt thema’s als: verlies, verdriet en afscheid.Er klinken o.a. werken van Claudio Monteverdi en Heinrich Schütz, twee beroemde componisten uit de 17eeeuw, het begin van de barok periode. 

De Italiaan bezingt het het smartelijke verlies van een geliefde en de Duitser het overlijden van een vriend. Verdriet en rouw vragen al sinds eeuwen om muzikale weerklank:  bij Monteverdi horen we de sfeer van wanhoop. Rauwe emoties lopen hoog op: de grote liefde immers verdween als een dief in de nacht en liet het meisje Arianna op een eenzaam eiland achter, als prooi voor de wilde dieren. 

Ook de rouw en het afscheid van Schütz heeft rauwe bijklank: zijn muzikale uitvaartdienst kwam immers tot stand midden in de verschrikkelijke Duitse 30-jarige oorlog, drie bloedige decennia met religieus fanatisme, plundering en moordpartijen, honger, ziekte en armoede en overal inmenging van buitenlandse troepen. Aan dit Syrië van de 17eeeuw ontkwam niemand – 40% van de Duitse bevolking liet het leven.  En toch, te midden van al die gruwelen, maakte de zeer betrokken Schütz zijn prachtige rouwplechtigheid voor prins Heinrich Posthumus Reuss, vol dankbaarheid en berusting. Een wonder.

Vocaal Ensemble Serenade bestaat uit 18 ervaren koorzangers en -zangeressen o.l.v. Mariët Kaasschieter, m.m.v. David van Ooijen-luit, Marinke Visser-cello en Rien Donkersloot-orgel. 

  • Concert ‘Rouw en Rauw’
  • Claudio Monteverdi– Lamento d’Arianna &  Lamento di Ninfa
    Heinrich Schütz– Musikalische Exequien
  • Laurentiuskerk Mijnsheerenland : zaterdag 10 november 20:00 uur
  • Toegang: € 12,50, kinderen tot 12 jaar gratis
    www.musicalaurentius.nl

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.