Geslaagde start Natuurwerkdag Zuid-Holland op de Oosthoek in Piershil

240
Burgemeester Servaas Stoop, directeur Zuid-Hollands Landschap, Michiel Houtzagers en voorzitter HWL Els van Veen, openen gezamenlijk symbolisch de Natuurwerkdag in Zuid-Holland
Burgemeester Servaas Stoop, directeur Zuid-Hollands Landschap, Michiel Houtzagers en voorzitter HWL Els van Veen, openen gezamenlijk symbolisch de Natuurwerkdag in Zuid-Holland

PIERSHIL – Burgemeester Servaas Stoop van de gemeente Korendijk gaf op zaterdag 3 november op boerderij De Oosthoeve in Piershil niet alleen startsein voor het knotseizoen 2018-2019 van vereniging Hoekschewaards Landschap (HWL), maar dit was tevens de officiële aftrap voor Natuurwerkdag voor heel de provincie Zuid-Holland. 

De Oosthoek was hiervoor uitgekozen omdat dit een prachtige locatie is met honderden prachtige knotwilgen, die jaarlijks worden onderhouden door knotploeg De Klem van HWL met hulp van leerlingen van het grafisch lyceum uit Rotterdam en de waterscoutinggroep Suanablake. Totaal een kleine 100 vrijwilligers. Een prachtig voorbeeld van samenwerking. 

De familie Bijl van boerderij de Oosthoeve die al jarenlang de knotters gastvrij ontvangt  kreeg uit handen van de burgemeester een door de uilenwerkgroep van HWL gemaakte uilenbroedkast.

Eerste voucher uitgereikt

Els van Veen en Flip Scherbeijn nemen dankbaar 3 vouchers in ontvangst van Fabian Paf van De Groene Motor

HWL werd verrast met de uitreiking van drie vouchers van elk € 1000,- door  Fabian Paf van De Groene Motor, de provinciale instelling die vrijwilligerswerk voor natuur en erfgoed met raad en daad stimuleert en ondersteunt. De vouchers worden ingezet om de vrijwilligers cursussen aan te bieden om veilig aan de slag te gaan. Deze vouchers werden uiteraard zeer dankbaar in gebruik genomen door voorzitter Els van Veen en de coördinator boombeheer, Flip Scherbeijn, van HWL (zie foto), want voor het onderhoud van de ruim 7000 knotwilgen en nog een groot aantal appel- en perenbomen zijn niet alleen vrijwilligers nodig maar is goed gereedschap en veilig werken van groot belang. 

Succesvolle dag

Zuid-Holland was met 80 locaties op deze Natuurwerkdag één van de koplopers van Nederland. In totaal hebben 15801 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 611 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2017, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt. 

Wil je ook knotten ?

Werken in en aan het landschap van de Hoeksche Waard is niet alleen heel nuttig, maar ook gezond en gezellig. Meld je dan aan bij een van de 6 knotploegen van HWL die wekelijks op diverse plaatsen en verschillende dagen actief zijn. Meer info: http://www.hwl.nl/#!workgroupspage/i1628/werkgroep-boombeheer-en-knotploegen.html

Foto’s: Floris Scheplitz


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.